• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Skladišta pucaju po šavovima: Prepuna su robe - od pića, preko i hemije, do odeće

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trgovci na malo posebne probleme imaju sa zalihama odeće i obuće, jer potrošači radije troše na odmore nego na robu

  • 1
skladište, robot Foto: Freepik

Kompanije počinju smanjivati zalihe, ali proces je mnogo sporiji od očekivanog i mogao bi se produžiti i na sledeću godinu. Nakrcana skladišta robom, pak, znače manje narudžbi za proizvođače, pa samim tim i niže nivoe poslovne aktivnosti.

Loša vremena za mnoge američke i evropske kompanije mogla bi potrajati duže od očekivanog dok pokušavaju da rasprodaju svoje velike zalihe u poslovnom okruženju koje karakteriše usporavanje potražnje.

Visoki nivoi zaliha rezultat su gomilanja robe kod trgovaca na malo, veletrgovaca i proizvođača svega, od piva do alata "uradi sam", hemikalija i odeće, nakon što su blokade prouzrokovane pandemijom kovida-19 omele lance snabdevanja i zatvararale kompanije, piše Poslovni dnevnik.

Zalihe su se obnavljale i nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povisila cene sirovina, poput energenata i žitarica.

Sada globalna potražnja pada zbog rasta troškova zaduživanja. Kompanije počinju da smanjuju zalihe, ali proces je mnogo sporiji od očekivanog i mogao bi se produžiti na sledeću godinu. Nakrcana skladišta robom, pak, znače manje porudžbina za proizvođače, pa zato i niže nivoe poslovne aktivnosti i, na kraju, slabiji rast.

Izvršni direktor Maerska Vincent Klerk rekao je da je tu kompaniju, jednu od najvećih svetskih kontejnerskih brodara, iznenadilo koliko dugo kompanijama treba da smanje zalihe.

- Očekivali smo da će kupci zalihe smanjiti sredinom godine, ali za sada još ne vidimo naznake da će se to dogoditi. To bi se moglo dogoditi početkom sledeće godine - rekao je na nedavnom brifingu za medije.

Maersk kontrolišea otprilike šestinu globalne kontejnerske trgovine, prevozeći robu za mnoštvo velikih trgovaca i kompanija široke potrošnje.

Više od 30 američkih i evropskih kompanija, uključujući Hugo Boss, Hajniken, Moler-Maersk, 3M Co požalilo da im je stanje sa zalihama naštetilo poslovnim rezultatima u drugom tromesečju.

Trgovci na malo posebne probleme imaju sa zalihama odeće i obuće, jer potrošači radije troše na odmore nego na robu, kako su to ranije činili tokom pandemije. Na loše izglede ukazuju slabiji rezultati u drugom tromesečju, a usporava i oporavak Kine nakon pandemije. Podaci Refinitiva pokazuju da se očekuje da će američke i evropske kompanije beležiti najgore tromesečne rezultate u više godina.

Kompanije koje su prošle godine gomilale zalihe sada se zbog viših troškova zaduživanja i veće inflacije koja smanjuje potražnju teže rešavaju uskladištenih roba. U evrozoni su zalihe gotovih proizvoda dosegle rekordne nivoe, a smanjenje zaliha započelo je tek u ovogodišnjem maju, pokazuju novi podaci.

U SAD, po podacima CFRA Risrč, poslovne su zalihe porasle za 20 odsto sredinom 2022. godine, što je najveći rekordni skok na temelju podataka koji se prikupljaju od 1993. godine.

Trgovci predvode takav trend - zalihe su im na godišnjem nivou porasle za četvrtinu. Neke kompanije, uključujući BASF, Levi Straus i Holcim, objavile su da je najgore razdoblje iza njih.

Trgovine paze da se ponovno ne prepune, ali Arun Sundaram iz CFRA Risrča izrazio je zabrinutost za potražnju pred sezonu odmora u SAD.

- Višak ušteđevine koji su potrošači stvorili od početka pandemije nestaje i mislimo da će se sav taj višak potrošiti do kraja godine ili početkom sledeće godine - rekao je.

Trgovci na malo, proizvođači i veletrgovci imaju više zaliha nego što mogu prodati i to po višoj stopi nego pre godinu dana.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je PR a šta marketing u Srbiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A EU

    11. avgust 2023 | 09:50

    Luksuzna roba se gomila a za osnovne potrebe ima dovoljno svega,neka ima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>