• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Trenutno ne ispunjavate očekivanja firme": Amazon počeo da kažnjava radnike koji previše rade od kuće

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amazon je poslednji u nizu poslodavaca koji želi da podstakne radnike da se vrate u kancelariju

  • 2
Amazon Foto: Mark Lennihan (STF), AP Photo, File

Kompanija Amazon prati i kažnjava svoje zaposlene u SAD zato što ne provode dovoljno vremena u kancelarijama kompanije, piše Gardijan.

List navodi da se u mejlu, koji je Amazon poslao nekim zaposlenima, upozorava da oni " trenutno ne ispunjavaju očekivanja da se pridruže kolegama u kancelariji bar tri puta nedeljno".

U te mejlove je imao uvod Fajnenšl tajms (FT), a diskutovalo se o njima i na anonimnoj platformi Blajnd. Iz teksta mejla proizilazi da je on poslat radnicima Amazona koji su dolazili u kancelariju manje od tri dana u nedelji tokom pet ili više od poslednjih osam nedelja.

Neki zaposleni su odgovorili da su ovaj mejl dobili greškom, a nadležne službe Amazona su ih pozvale da razjasne taj problem sa odeljenjem za ljudske resurse. Amazon je poslednji u nizu poslodavaca koji želi da podstakne radnike da se vrate u kancelariju, ali ta politika izaziva nezadovoljstvo.

- Kompanija Amazon nameće rigidan sistem upravljanja i uvodi kazne, pokušavajući da kontroliše i ućutka radnike -  smatra direktor koalicije Atina koja štiti ranjive grupe stanovništva, Rajan Gereti.

U martu je Epl počeo da preti kaznama radnicima koji se nisu vratili u kancelariju na pola radnog vremena, a Ilon Mask je odmah nakon preuzimanja Tvitera zatražio od zaposlenih da provode puno radno vreme u kancelariji.

Pandemija korona virusa je prisilila veliki deo radne snage da radi od kuće, uključujući i radnike u tehnološkom sektoru. Prema studiji agencije Morning kansalt, u maju 2022. godine je 48 odsto zaposlenih u tehnološkom sektoru reklo da rade na daljinu, a utvrđeno je da većina tehnoloških radnika, 85 odsto, sada radi potpuno na daljinu ili u hibridnom režimu.

Radnici nisu zainteresovani da se vrate starom načinu života pre pandemije virusa korona, dodaje se u pomenutoj studiji, pošto je tri od pet radnika u tehnološkom sektoru reklo da ne želi povratak u kancelariju sa punim radnim vremenom.

(Telegraf Biznis)

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Magnus

    11. avgust 2023 | 13:24

    Ne vidim sta je tu problem? Firma ima pravo da propise kako se radi, iz kanca, od kuce, mesano. Na zaposlenom je da isto prihvati ili ne. Ako nece, neka trazi posao gde ce moci. Prosto je. Nije bitno da li je produktivniji u kancu ili kod kuce.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>