• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dok se svet bori s inflacijom, u jednoj državi cene padaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

I potrošačke i proizvođačke cene su pale i potvrdile deflaciju

  • 0
Kina plaćanje Foto: Shutterstock

Kina je utonula u deflaciju, nakon što je objavljeno da su potrošačke cene pale po prvi put od 2021, a proizvođačke nastavile da padaju deseti mesec uzastopno, dok ta druga svetska privreda pokušava da oživi domaću potražnju. Indeks potrošačkih cena za pao je 0,3 posto na godišnjem nivou, objavila je Nacionalna kancelarija za statistiku (NBS), što je nešto sporiji pad od prognoziraih 0,4 posto pada.

Time je zabeležen prvi godišnji pad potrošačkih cena od 2021. godine.

Indeks proizvođačkih cena, pak, pao je 10. mesec zaredom, za 4,4 posto u odnosu na godinu ranije, nakon 5,4-postotnog pada u prethodnom mesecu. Prognoze su ukazivale na pad od 4,1 posto. Kineski privredni oporavak usporio je nakon snažnog rasta u prvom tromesečju, budući da je potražnja u zemlji i inostranstvu oslabila.

Vlasti su uvele niz mera za podršku privredi, a očekuju se i dodatni koraci.

“I potrošačke i proizvođačke cene su na godišnjem nivou pale i potvrdile deflaciju u privredi”, rekao je viši strateg u ANZ-u Xing Zhaopeng.

Ti loši pokazatelji dolaze u vreme rastućih strahovanja da Kina ulazi u eru puno sporijeg privrednog rasta nalik na period japanskih “izgubljenih decenija”, u kojem su potrošačke cene i plate stagnirale celu jednu generaciju.

Slabljenje cena u Kini u oštrom je kontrastu s paralizirajućom inflacijom koju su doživela druge velike svetske privrede, a koje je prisilila centralne  banke da brzo podižu kamatne stope.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>