• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubičastu novčanicu ne nosite u Grčku: Njome ništa nećete moći ništa da platite

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabrana korišćenja velikih apoena novčanica sprečava pranje novca

  • 1
Novac pare evro evri 500 evra Foto: Shutterstock

Ukoliko ste ove letnje sezone kao destinaciju za uživanje i boravak u Grčkoj, na spisak stvari o kojima morate da vodite računa pre polaska dodajte još jednu - koje apoene evra nosite sa sobom.

Naime, u Grčkoj uglavnom nećete ništa, pa ni smeštaj, moći da platite novčanicom od 500 evra.

Jedan član Fejsbuk grupe Live from Greece napisao je da je čuo da u Grčkoj ne može da se plati novčanicom od 500 evra, te pitao da to uključuje i smeštaj - ukoliko on, na primer, košta 1.200 evra, da ne možete da date dve novčanice od 500 i dve od 100 evra. Ubrzo su pristigli odgovori kojima je potvrđeno da je to istina, ali i objašnjeno zbog čega.

"Ne primaju njihove banke, zbog uredbi o pranju novca i velikim apoenima novčanica. Osim Grčke nacionalne banke, koje nema u svim mestima, već samo u većim gradovima", jedan je od komentara na objavu.

Naime, kako je objašnjeno, onaj ko od vas uzme "ljubičastu" novčanicu, kasnije ima muku da sa njom nešto plati. Da bi Grčki državljani platili nešto novčanicom od 500 evra, da bi se ona razmenila ili uplatila na račun, potrebno je da se prođu brojne bezbednosne provere, kao i da se da izjava o poreklu te novčanice, odnosno odakle im ona.

Situacija nije mnogo bolja ni za turiste. Retko koja menjačnica ili banka hteće da vam usitni 500 evra. Ljudi, iz iskustva, takođe navode da problem može da nastane i sa novčanicama od 200 evra, te da je najbolje da ponesete novac u apoenima od maksimalno 100 evra, a poželjno i nižim.

Mnogi članovi grupe podelili su neprijatno iskustvo koje su doživeli kada su pokušali da plate smeštaj novčanicom od 500 evra i svi savetuju isto - najbolje je da se novac pre polaska rasitni u Srbiji, kako ne biste razmišljali o tome da li će neko da bude dobre volje da vam izađe u susret.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlocko

    12. avgust 2023 | 16:32

    Pre 7 dana platio smestaj bas novcanicom od 500 i bez ikakvih problema

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>