• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velike firme u Srbiji imale skoro 70 odsto veći dobitak, a da li su zapošljavale?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mala društva su realizovala dobitak od 168,8 milijardi dinara

 • 1
Kompanija profit grafikon dobitak

Foto: Shutterstock

 Agencija za privredne registre (APR) objavila je da su velika privredna društva u Srbiji ostvarila preko polovine pozitivnog neto rezultata u 2022, preciznije ta društva su ostvarila ukupan dobitak od 455,8 milijardi dinara i on je za 66,1 odsto bio veći nego godinu pre.

Kako je navedeno, rast profitabilnosti tih društva praćen je povećanjem broja zaposlenih i to za 27.770 radnika više nego 2021. i ovaj segment društava jedini je zabeležio povećanje broja zaposlenih.

Prema podacima APR-a, najintenzivniji porast pozitivnog neto rezultata iskazala su mikro privredna društva, koja čine 85,5 odsto ukupnog broja privrednih društava.

"Mikro društva su ostvarila dobitak od 42,8 milijardi dinara, koji je 2,8 puta veći u odnosu na prethodnu godinu, ali poslovanje ovih društava praćeno je smanjenjem broja zaposlenih za 11.769 radnika. Tako da je ovaj segment zabeležio i najveće smanjenje broja radnika u odnosu na ostala privredna društva posmatrano prema veličini", naveli su u APR-u.

Mala društva su realizovala dobitak od 168,8 milijardi dinara i on je rastao po stopi od 5,1 odsto, dok su srednja društva zabeležila za 15,9 odsto manji pozitivan neto rezultat koji iznosi 196,7 milijardi dinara.

Kompanija profit grafikon dobitak

Foto: Shutterstock

Podaci APR pokazuju da je i kod malih i kod srednjih društava evidentiran pad zaposlenosti, i on je kod malih društava za 1.118, a kod srednjih društava za 9.508 zaposlenih radnika.

Detaljnija analiza o finansijskim performansama privrednih društava prema veličini, za 108.856 privrednih društava čiji su redovni godišnji finansijski izveštaji primljeni, obrađeni i objavljeni u APR-u, može se pronaći u publikaciji Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2022. godini, na sajtu APR-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ljiljana

  12. avgust 2023 | 23:04

  Svi su alavi, sve im malo, samo razmišljaju da smanje radnu snagu.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>