• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komšije "ruše" neradnu nedelju: Proglašavaju sajamske dane, kako bi trgovci mogli da rade

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upozoravali smo prilikom donošenja zakona da isti ima previše izuzetaka i da će nastati haotična situacija na tržištu, kaže Budimir

  • 0
Prodavnica, zatvoreno Foto: Shutterstock

Mesec i po dana od početka primene zakonskih odredbi kojima se prodavnicama zabranjuje rad nedeljom i praznicima, uz izuzetak njih 16 u godini, neki čelnici gradova i opština dosetili su se kako da zaobiđu te odredbe - proglašavaju se Sajamski dani, javlja HRT.

Split je prvi omogućio prodaju na kioscima, štandovima i generalno na otvorenom. Ovakav manevar čelnika jedinica lokalne samouprave komentarisali su predsednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić i potpredsednik HUP-a, Mirko Budimir. Rekli su kako nisu očekivali ovakav korak. Predstavnica sindikata dodala je kako je važno da se poštuju postojeći propisi.

- Vidćemo kako će to funkcionisati. Postoje pravila o tome šta su sajmovi i gde i kako se organizuju. To su zapravo samo otvorene tezge, ako sam dobro videla. To je prodaja na otvorenom, pijace, kiosci i štandovi. Ako je to u skladu sa propisima i tako je u zakonu navedeno, mogu se organizovati prodaje u vreme sajmova - rekla je Štulić.

Budimir se nadovezao da nisu predvideli da će se gradonačelnici odlučiti za ovakav korak.

- Upozoravali smo prilikom donošenja zakona da isti ima previše izuzetaka i da će nastati haotična situacija na tržištu. Ne možemo ovako spasiti našu trgovinu, ozbiljno se mora pristupiti izmeni ovoga zakona, odnosno, Ustavni sud bi to trebalo što žurnije da napravi i da proglasi zakon nevažećim - nadovezao se Budimir.

U zakonu piše da je u vreme sajmova moguća "prigodna" prodaja, ali ovo je redovna trgovina.

- Dele se leci, dakle, ljudi znaju kada trgovci rade i nema nikakvih problema. Govori se jako puno o turizmu, nismo videli prigovor niti jednog turiste koji se ljuti što su radnje zatvorene u nedelju. Oni imaju mnogo primedbi, ali ni jedna oko njih nije bila usmerena na radno vreme prodavnica - kaže ona.

Činjenica je da su veliki lanci obavestili svoje kupce lecima, društvenim mrežama ili obaveštenjima na vratima, ali to nije dovoljno, jer kada prođe tih 16 nedelja, on dalje ne može da radi i nastaje šteta trgovcu, nastaje šteta građanima i nastaje šteta državi jer neće imati PDV.

- Iz pozicije poslodavca mogu reći da ima radnika koji nisu zadovoljni time što ne mogu da zarade dodatno jer je poznato da su nedelja i praznik plaćeni 50 odsto više - dodao je potpredsjednik HUP-a i dodao da je prisutan “trend opadanja broja fiskalnih računa”.

Gradonačelnik Splita proglasio je sajamskim danima sve nedelje do kraja leta, kako bi poništio odluku Vlade i kako bi omogućio trgovcima da dodatno zarade tokom sezone.

Trend proglašavanja sajamskih dana širi se Hrvatskom. Gradonačelnici Hvara i Starog Grada, Hvara, Supreta, Sutivana, Podgore, Baške, Umaga i Bola redom su proglasili 15. avgust sajamskim danom, jer je tog dana veliki praznik, Velika Gospojina i država je proglasila neradan dan.

(Telegraf Biznis)

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>