• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mega investicija na evropskom tržištu: Poznata porodica postala najveći akcionar Filipsa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrednost investicije iznosi 2,6 milijardi evra

  • 0
Philips Ingenia MRI Machine Foto: Shutterstock

Italijanska investiciona kompanija Ekor, u vlasništvu poznate porodice Anjeli, kupila je 15 odsto akcija Filipsa, što je - u samo jednom potezu - učinilo italijanskog investitora najvećim akcionarom holandskog proizvođača medicinske tehnologije.

Vrednost investicije iznosi 2,6 milijardi evra, prenosi holandski NOS i navodi da su cene akcija Filipsa jutros na otvaranju berze u Amsterdamu bile veće za skoro četiri odsto.

Ekor je u vlasništvu porodice Anjeli, najpoznatije po Đovaniju Anjeliju koji je učinio brend automobila Fiat poznatim tokom 60-ih godina prošlog veka. Inače, sedište kompanije Ekor nalazi se u četvrti Zuidas, u Amsterdamu, od 2016. godine.

Širom sveta, ova organizacija ulaže 33 milijarde evra u druge kompanije.

Pored matične kompanije Pežo i Opel Stelantis, Ekor ima interese u fudbalskom klubu Juventus, proizvođaču automobila Ferari i poslovnom časopisu The Economist.

Novi akcionar navodi da želi da ulaže u kompaniju specijalizovanu za zdravstvenu tehnologiju na duži vremenski period. Ekor je prošle godine već investirao u dve manje kompanije za zdravstvenu tehnologiju. Ima opciju i da dodatno proširi svoje učešće u Filipsu na 20 odsto.

U zamenu za investiciju, glavni akcionar dobija mesto u Nadzornom odboru.

Finansijski ekspert, Gerben Everts, navodi da će "akcionari Filipsa biti zadovoljni, jer će ovaj potez vratiti mir u tu firmu", misleći na probleme koji su postojali sa proizvodnjom uređaja za apneju, kao što je kratkotrajni prekid disanja u snu koji traje do 10 sekundi.

Filips je, inače, već nekoliko godina u teškom stanju, uglavnom zbog problema sa uređajima za apneju

Izvanredno je da je Ekor zahvaljujući ovom jednom potezu privukao tako veliko interesovanje novih investitora, smatra Everts. Kompanija Ekor je navela da je "impresionirana strategijom koju je razvio Jakobs" i njegovim pristupom da pomogne Filipsu da se oporavi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>