• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nikad skuplji slatkiši: Gorki ukus čokolade, zbog ova dva sastojka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Već sada proizvođači počinju da stvaraju zalihe poslastica poput čokoladnih slova i pepernoten kolačića, za holandski narodni praznik u decembru

  • 0
Kolači sa kanabisom / marihuanom Foto: Shutterstock

Veće cene kakaoa i šećera uticale su na znatno poskupljenje čokolade i slatkiša, prenose danas holandski mediji.

Kako se bliži kraj leta, proizvođači počinju da stvaraju zalihe poslastica poput čokoladnih slova i pepernoten kolačića, koji se tradicionalno prodaju za holandski narodni praznik Sinterklas početkom decembra.

Potrošači mogu očekivati da će ove godine platiti mnogo više za ove poslastice zbog velikog povećanja cena kakaoa i šećera, prenosi holandski NOS.

Proizvođač čokolade Droste saopštio je da će čokoladna slova ove godine biti skuplja za oko 10 do 15 odsto. Uključujući prošlogodišnja povećanja cena, potrošači će sada plaćati do 30 odsto više nego u periodu pre napada Rusije na Ukrajinu, čime je izazvana ogromna inflacija, navodi NOS.

"Plaćamo 50 odsto više za kakao, našu glavnu sirovinu, i 25 odsto više za šećer", objasnio je Droste.

Povrh toga, kompanija se suočava sa većim troškovima energije, pakovanja, transporta i rada, kao i svi ostali.

Direktor i vlasnik kompanije za proizvodnju keksa "Van Delft Biscuits", Oskar de Lange, navodi slične probleme. „Verujem da će kolačići pepernoten ove godine za potrošače poskupeti za oko 20 odsto“, rekao je on.

To znači da će se cena kese ove vrste kolačića sa čokoladom od jednog kilograma, na primer, približiti iznosu od pet evra. De Lange, međutim, nije previše zabrinut za brojke koje govore o prodaji. Prodaja uskršnjih jaja ove godine, na primer, nije opala, iako je kesa od kilograma prvi put prodata za više od pet evra.

„Potrošači neće kupiti manje, uprkos ceni od 5,49 evra za kesu. Praznici poput Uskrsa i Sinterklasa su, ipak, jednom godišnje i tu je uključeno mnogo osećanja i emocija", smatra De Lange.

Inače, cene kakaoa na njujorškoj berzi su na najvišem nivou u više od deset godina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>