• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačkoj preti još jedan cenovni šok: Skaču cene hrane u restoranima, a poznato je i kad

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na primer, sko šnicla sada košta 18,90 evra, u budućnosti se mogu očekivati cene veće od 21 evra, pokazuje računica

  • 0
restoran, hrana Foto: Shutterstock

Hrana u restoranima i pivnicama u Nemačkoj uskoro će postati još skuplja. Naime, PDV na jela u ugostiteljstvu na kraju godine raste sa sadašnjih sedam na 19 odsto. Nemačko udruženje hotela i restorana (Dehoga) upozorava na "kobne posledice" ovog poteza.

- Povećanje poreza biće kobno za kompanije, ali i za naše goste. Restorani, pabovi i kafići biće prisiljeni taj dodatni teret da prenesu na kupce, pa će poskupeti svako jelo. Mnogi će izgubiti goste. Politika mora ovo zaustaviti - rečeno je iz udruženja Dehoga.

Na primer, sko šnicla sada košta 18,90 evra, u budućnosti se mogu očekivati cene veće od 21 evra. Postoji rizik od smanjenja prometa prodaje i zatvaranja 12.000 objekata.

Takođe je nepravedno da se hrana za jelo u restoranima oporezuje 19 odsto više od hrane koja se dostavlja, kao i hrane iz supermarketa. Tamo bi i dalje trebalo da važi snižena stopa od sedam odsto, piše Fenix Magazin.

Šefica udruženja Dehoga zahteva da jednak poreski tretman za hranu, kao i da porez od sedam odsto mora ostati trajan, kao što je slučaj u većini zemalja EU već decenijama.

Kako pišu nemački mediji, nemačka vlada je tokom pandemije koronavirusa smanjila porez na dodanu vrednost na hranu na sniženu stopu od sedam odsto kako bi poduprla restorane, konobe i kafiće u teškim vremenima. Međutim, ova privremena uredba prestaje da važi 31. decembra 2023. godine. Osim energenata poskupela je hrana, ali porasli su i troškovi osoblja.

U subotu je premijer Bavarske Markus Söder (56, CSU) napisao na Tviteru: "Smanjeni PDV u ugostiteljstvu mora ostati. Inače će hrana biti još skuplja! Da bismo to učinili, PDV na osnovne prehrambene proizvode mora se smanjiti na nula odsto.To rasterećuje porodice."

(Telegraf Biznis)

Video: Ambasadorka Konrad: "Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>