• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Veliki trgovinski lanci diktiraju cene na tržištu": Tabaković ih pozvala da ne iskorišćavaju inflaciju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trgovinske marže grupe maloprodajnih lanaca nominalno veće u 2022. godinu u odnosu na 2019. za 36,6 odsto

  • 4
Kupovina šoping prodavnica potrošačka korpa supermarket Foto: Shutterstock/non c

Veliki trgovinski lanci u Srbiji diktriraju cene na tržištu, istakla je na izveštaju o inflaciji guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

- Oni u cenu proizvoda ugrađuju ne samo stvarne troškove, već koriste situaciju svoje velike pregovaračke moći, pa uslovljavaju proizvođače da bi za njihove proizvode dobili nižu cenu i to koriste da zarađuje mnogo - kaže guverner.

Ona ističe da je pojava da trgovci uslovljavaju isporučioca hrane da se njihova roba nađe na njihovim policama stara više od decenije.

- Oni ih uslovljavaju za policu u posećenom trgovicnkom lancu koji ima veliki parking i igraonisu u kojoj roditelji kogu da ostave decu dok obavljaju kupovinu. Plaća se da se uđe u lanac, pa se plaća više da se proizvod nađe u vidnom polju potrošača, a u isto vreme se plaćanje dobavljačima za robu na vrši ni u rokovima koji su zakonom propisani, ni u dovdgovorenim rokovima - kaže Tabaković.

Guverner ističe da će onaj ko se pobuni dobiti odgovor da njegova prikolica kupusa i nije bila nekog kvaliteta, pa je više imao troškova od nje, nego dobiti.

- Zato i ne treba da čudi što će mnogi da odluče da parkiraju svoj kamion sa lubenicama negd na Dedinju i da ih prodaju na ulici, jer ne žele da  pristanu da bude ucenjeni .Ovo je stvarnost sa kojom se suočavamo zato što neko misli da može u ovim okolnostima mesto i uslove kupovine da prodaje ucenjujući proizvođače - kaže ona.

Jorgovanka Tabakovic Foto. Sava Radovanović/Tanjug

Tabaković poziva trgovinske lance da mimo pokrića troškova i neke normalne zarade, ne idu u veće iskorišćavanje.

- Inflacija ne može nekome da bude rat, a nekome brat. Inflacija je problem svih nas i niko ne bi smeo da zarađuje na njoj. Lanci mogu da nastave rad i sa odmerenim održanjem marže, ali da ih povećavaju tako da ugroze potrošačku moć za koju vidimo da pada kod najvećeg broja stanovnika - zaključuje ona.

Tabakovićeva je navela da su trgovinske marže grupe maloprodajnih lanaca nominalno veće u 2022. godinu u odnosu na 2019. za 36,6 odsto.

- Stopa trgovinskih marži se konstantno povećava i ono komulativno iznosi dva procentna poena prihoda od prodaje robe, odnosno sa 24,8 odsto u 2019, ona je u 2022. godini bila 26,8 odsto, što sa drugim faktorima utiče na više cene - kazala je guvernerka.

Tabakovićeva je dodala i da su maloprodajne cene u posmatranim prodajnim lancima na sličnom nivou, pa se relativno brži rast marži u odnosu na konkurente može pripisati, pre svega, komparativno nižim cenama nabavke.

To potvrđuje, ističe guvernerka, i činjenica da je promet relativno brže rastao kod prodajnih lanaca koji su ostvarili veće povećanje trgovinske marže iako postoji sličnost u pogledu asortimana.

(Telegraf Biznis)

Video: Multipotencijalisti vs. multitaskeri, šta ste vi? Aleksandra Petrovski, Kako si na poslu #74

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm1

    16. avgust 2023 | 12:18

    Pozvala? Umesto da se naredi..

  • Ma kako da ne

    16. avgust 2023 | 15:01

    Stoji to ministarko, sve stoji, i stoji da vi ne mozete da uticete na njih drugacije sem da ih zamolite... Sumnjam da je iko molbom nesto u Srbiji uradio, ja sam molim da smanjite cenu struje, vode, gasa i poreza na imovinu i ostalih mesecnih dazbina drzavi u sta ubrajam i akciznu robu, za po 40 posto da ovaj narod prodise... Nadam se da kad vec kolite i prihvatate molbu...

  • Lili

    16. avgust 2023 | 13:20

    Ja u krugu imam tri prodavnice i razlika u cenama je neverovatna, po120din. ima razlike u ceni. JA im i kaze, da su iskoristili situaciju i da dizu cene kako im pada na pamet, da su se izgubili u realnosti. JA sam u manjem mestu i naglas pred svima komentarisem, a njihova sefica me ucutkuje. Kod nas je i dalje ulje 219din.,a mleko 198din.Beograd na 15km.i nisam ni glupa, a ni luda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>