• 7

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je nov saobraćajni znak u jednoj evropskoj zemlji: Za nepoštovanje preti kazna od 135 evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posebne kamere za kontrolu brzine nadziru i poštovanje ovih novih pravila

  • 7
Francuska saobraćajni znak Foto: Shutterstock

Ukoliko planirate da putujete automobilom kroz Francusku, pripazite dobro na novi saobračajni znak, inače vam preti velika kazna.

Francuska je uvela novi saobraćajni znak - beli romb na plavoj podlozi, a kazna za njegovo ignorisanje iznosi 135 evra. Novi znak označava posebnu traku na levoj strani kolovoza namenjenu za vozila sa najmanje dva putnika, vozila sa nalepnicom sa nultom emisijom, taksije, autobuse i drugi javni prevoz, objavio je nemački Fokus, prenosi Večernji list.

U nekim slučajevima, traka je rezervisana samo u određeno doba dana. To je naznačeno uključivanjem znaka u određeno vreme ili dodatnim znakom sa vremenskim okvirom u kom se pravilo mora poštovati.

Posebne kamere za kontrolu brzine nadziru i poštovanje pravila. Cilj nove uredbe je da se smanji zagađenje okoline. To se želi postići smanjenjem broja vozila na putevima povećanjem zajedničkog korišćenja automobila. Ove kamere za brzinu već su uvedene u gradovima kao što su Lion i Grenobl, kako bi otkrile broj putnika u vozilu.

Nova uredba nije jedini pokušaj Francuske da svoje građane stimuliše da se ne voze sami u automobilima. U Francuskoj je plan da se poboljša iskorišćenost kapaciteta privatnih vozila. Svako ko prihvati putnike i aktivno ih traži putem posredničkih platformi trebalo bi da dobije bonus do 100 evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Pogledajte kako izgleda pred otvaranje deonica auto-puta mira (E-80) Niš-Merošina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>