• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Džakarta ubrzano tone, Indonezija gradi novu prestonicu: Za početak su izdvojili 2,7 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će novi grad biti izgrađen do kraja 2045. godine, kao i da će ceo projekat koštati oko 32 milijarde dolara

  • 0
džakarta Džakarta / Foto: Pixabay

Vlada Indonezije saopštila je da će u svom budžetu za 2024. godinu izdvojiti 2,7 milijardi dolara za izgradnju novog glavnog grada, Nusantare. 

Kancelarija predsednika i desetak stambenih blokova za radnike trebalo bi da budu završeni već naredne godine, prenosi Rojters.

Indonežanska vlada je već uložila oko dve milijarde dolara u izgradnju infrastrukture, uključujući branu i put sa naplatnom rampom. Planirano je da 12 od 47 stambenih blokova bude izgrađeno do jula sledeće godine, mesec dana pre nego što će vlada održati svoju prvu ceremoniju obeležavanja Dana nezavisnosti u novoj prestonici.

Očekuje se da će novi grad biti izgrađen do kraja 2045. godine, kao i da će ceo projekat koštati oko 32 milijarde dolara.

Džakarta, sadašnja prestonica, je grad koji najbrže tone, tako da se trenutno skoro polovina grada nalazi ispod nivoa mora. Nova prestonica biće od strare udaljena oko 2.000 kilometara.

Usled klimatskih promena i zbog prekomernog crpljenja podzemne vode u izvorno močvarnom području na kojem je izgrađena, Džakarta trpi redovne poplave. Plima je za Džakartu postala izrazito opasna prkos izgradnji zida u moru. Naime, gotovo 40 odsto površine grada nalazi se ispod nivoa mora.

Osim spomenutih razloga, indonezijske vlasti nastoje da premeštanjem glavnog grada oslobode ovaj veliki grad od velikih ekoloških izazova, žele da smanje enormne saobraćajne gužve, ali i da preraspodele bogatstvo, ne samo iz Džakarte, nego i sa demografski i privredno dominantnog ostrva Jave.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta smo sve jeli u Seulu, da li biste ovo probali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>