• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zlatne poluge, vile, nakit, vina, keš: Singapur oduzeo milionsku imovinu stečenu pranjem novca

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Imamo nultu toleranciju prema korišćenju Singapura kao sigurnog utočišta za pranje novca

  • 0
Zlato, zlatne poluge Foto: Pixabay

Singapurska policija zaplenila je oko 735 miliona dolara, uključujući i luksuzne kuće, automobile i satove u jednoj od najvećih akcija protiv pranja novca.

Zlatne poluge, dizajnerske torbe, vina i 23 miliona dolara u gotovini bili su među predmetima zaplenjenim u racijama.

Policija je u akciji uhapsila deset osoba, od kojih su svi imali strane pasoše. Racije ove veličine su retke u Singapuru, koji ima jednu od najnižih stopa kriminala na svetu.

Policijske snage Singapura saopštile su da su u utorak održane istovremene racije širom grada-države. Dodaje se da su zaplenjene 94 kuće, uključujući kuće u nekim od najtraženijih oblasti u zemlji, zajedno sa 50 vozila.

Grupa je "osumnjičena da je umešana u pranje prihoda stečenih kriminalom od svojih aktivnosti organizovanog kriminala u inostranstvu, uključujući prevare i onlajn kockanje", navodi policija.

- Imamo nultu toleranciju prema korišćenju Singapura kao sigurnog utočišta za pranje novca -  rekao je Dejvid Ču, direktor policijskog odeljenja za komercijalne poslove, koji istražuje kriminalne radnje.

"Naša poruka ovim kriminalcima je jednostavna - ako vas uhvatimo, uhapsićemo vas. Ako pronađemo vašu nezakonito stečenu dobit, zaplenićemo ih. Bavićemo se vama u najvećoj meri naših zakona", dodao je on.

Centralna banka i finansijski regulator u zemlji, Monetarna uprava Singapura, saopštila je da je bila u kontaktu sa finansijskim institucijama "gde su identifikovana potencijalno oštećena sredstva".

Dodaje se da će preduzeti "odlučne mere" protiv institucija koje ne ispunjavaju zvanične uslove za borbu protiv pranja novca.

(Telegraf Biznis)

Video: Na prvoj e-licitaciji prodat sat za 900.000 dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>