• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj frilens posao plaća se više od 200 evra na sat: Moguć rad na daljinu, a diploma nije potrebna

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako neki pisci koji postižu uspeh imaju diplomu, to nije uslov da se izgradi uspešna karijera frilensera

  • 1
Digital marketing, kompjuter, laptop, posao Foto: Shutterstock

Jedna od najpopularnijih tezgi na slobodnom tržištu rada nije programiranje ili grafički dizajn, kao što biste očekivali - to je pisanje.

Tako pokazuje novo istraživanje portala Freelancer.com, koje je pokazalo da je kreativno pisanje najtraženija veština za koju poslodavci zapošljavaju na svojoj platformi, na osnovu analize skoro 300.000 poslova oglašenih na sajtu između aprila i juna.

- Iako se sve više kompanija okreće veštačkoj inteligenciji za kreiranje sadržaja, potražnja za ljudskim piscima da uređuju rukopise, pišu SEO optimizovane blog postove i nacrte za kreativne projekte, porasla je od početka godine - kaže Met Beri, izvršni direktor portala, piše CNBC Make It.

On ističe da AI još ne može da zameni kreativnost.

- Videli smo da se sličan trend dogodio u prvom kvartalu godine, pošto su poslovi kreativnog dizajna cvetali uprkos interesovanju za generativnu veštačku inteligenciju. 

Iako neki pisci koji postižu uspeh imaju diplomu, to nije uslov da se izgradi uspešna karijera frilensera. Ono što je mnogo važnije su veštine koje donosite:  provera činjenica, istraživanje, uređivanje i osnovno razumevanje SEO-a.

Možete kreirati onlajn portfolio sa svojim tekstovima, pridružiti se grupi za pisanje i umrežiti se sa drugim piscima iz oblasti vašeg interesovanja kako biste pronašli plaćene poslove.

Većina slobodnih poslova pisanja nije vezana za kancelariju, što od pisaca zahteva da pošalju i objave svoje radove na mreži. U nekim slučajevima pisci su u mogućnosti da rade sa bilo kog mesta i određuju svoje radno vreme, sve dok ispoštuju dati rok.

Što ste iskusniji, to možete podesiti veću cenu: pisci na Freelancer.com naplaćuju čak 250 dolara po satu, ili oko 230 evra. Ovim tempom, rad kao slobodni pisac sa punim radnim vremenom mogao bi da vam donese više od 400.000 dolara godišnje.

(Telegraf Biznis)

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NSU

    20. avgust 2023 | 06:09

    Hahaha...... prosto množenje, lova do krova, eto za pisce love ne moraju pisati knjige.....400k godišnje........bajka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>