• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pošiljke rodbine iz inostranstva oslobođene su dažbina do ovog iznosa: Za ostale se plaćaju carina i PDV

Vreme čitanja: oko 5 min.

Na pošiljke male vrednosti, manje od 50 evra, ako se naruče preko interneta od pravnog lica, plaća se PDV

  • 1
Dostava, pošta, paketi Foto: Shutterstock

Pošiljke male vrednosti do 70 evra, koje građani dobijaju od prijatelja ili rodbine iz inostranstva, oslobođene su svih uvoznih dažbina - carine i PDV, samo pod uslovom da se ne radi o trgovini, izjavio je danas Slobodan Tomić iz Uprave carina.

Na pošiljke male vrednosti, manje od 50 evra, ako se naruče preko interneta od pravnog lica, plaća se PDV, rekao je Tanjugu Tomić, koji je koordinator zajedničkih poslova u Sektoru za carinske postupke Uprave carina.

- Ako ste preko interneta naručili nešto što košta manje od 50 evra, bez obzira na malu vrednost robe, platićete PDV od 20 odsto od ukupne vrednosti, ako na primer na pošiljci stoji PDV 200 dinara, to znači da je obračunat porez od 20 odsto na pošiljku čija je vrednost 1.000 dinara, to jest oko 8,5 evra. Istovremeno, rubrika u kojoj piše carina će biti prazna, jer nju ne plaćate - objašnjava Tomić.

Podsetio je građane šta prema važećim propisima, koji se nisu menjali prethodnih godina, mogu da ponesu sa sobom na putovanje ili po povratku da unesu u zemlju. Tomić je rekao da ne postoje ograničenja što se tiče ličnog prtljaga, ali da on treba da bude prilagođen vrsti putovanja.

- Građani treba da znaju da ono što im treba u toku putovanja, bilo da su u pitanju odevni predmeti, garderoba, obuća, kozmetika, pribor za lični higijenu, jeste ono što se zove ličnim prtljagom. Takođe, lični prtljag nijednim dokumentom, ni propisom nije definisan, a pretpostavlja se da je to ono što putniku treba tokom putovanja, a količina i težina koju sa sobom nosi zavisi od destinacije, dužine trajanja puta, godišnjeg doba... - rekao je Tomić.

migracija, putnici, koferi, izbeglice Foto: Shutterstock

Dodaje da za razliku od drumskog saobraćaja, u vazduhoplovom saobraćaju postoji limit koji se odnosi na količinu i težinu, a uglavnom te karakteristike diktiraju avio-kompanije. Na pitanje Tanjuga šta je strogo zabranjeno da se prenosi preko granice, Tomić je rekao da je to roba čiji je promet zabranjen - oružje, narkotici, opasne materije i slično.

Takođe, putnici ne mogu da nose robu komercijalnog trgovačkog karaktera. Tomić je dodao da slike, umetnički predmeti i predmeti koji se tretiraju kao kulturna dobra se ne mogu iznositi bez odobrenja ili dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ukoliko su u pitanju pokretna dobra, niti knjige bez dozvole Narodne biblioteke Srbije.

Za AP Vojvodina je potrebna dozvola koju izdaje Pokrajinski sekretarijat za kulturu i taj dokument putnik mora da ima uz sebe kada prevozi ovakvu robu, podseća Tomić. Kada su u pitanju dragocenosti i nakit, najbolje je da ih putnik prijavi i popuni obrazac prijave, kako bi se izbegle neprijatnosti, savetuje Tomić.

Ako se nose ručni satovi, savet je da se obavezno na granici prijavi takva roba, skuplji komadi nakita, tehnička roba velike vrednosti, kako putnici ne bi imali problema kada se vraćaju. Prilikom izlaza za to se popunjava tzv. prateća isprava, a ista procedura primenjuje se i prilikom ulaska u zemlju ukoliko je reč o tranzitnim putnicima.

- Prateća isprava se popunjava tako što se u odgovarajuća polja unose podaci, a carinski službenik proverava da li je to ta roba i nakon toga overava dokument. Jedan primerak zadržava, drugi vrati putniku i to predstavlja dokaz da je roba i ranije bila u njegovom posedu - rekao je on.

Granica, carina Foto: Marko Jovanović

Objašnjava da ukoliko postoje tragovi korišćenja tehničkih uređaja ili se podaci o putniku mogu dovesti u vezu sa predmetima koje nosi to može da bude dovoljan dokaz da je roba stečena pre putovanja. Putnik koji ulazi u zemlju ili kroz nju samo prolazi uvek ima obavezu da prijavi robu koju sa sobom nosi, jer je tako predviđeno propisima.

Što se tiče plaćanja dažbina svaki državaljnin Srbije, a ne i stranac, oslobođen je od plaćanja uvoznih dažbina za robu koju je kupio u inostranstrvu, koja je očigledno namenja za sopstvene potrebe ili za poklone u ukupnoj vrednosti do 100 evra. Tomić je istakao da ukoliko u inostranstvu kupimo nešto što je vrednije, dužni smo to i da prijavimo na carini. "ž

- Roba u vrednosti od preko 100 evra do 3.000 evra, može da se carini u skraćenom postupku na graničnom prelazu i pri tome se plaćaju carinske dažbine po jedinstvenoj stopi od 10 odsto i na to se plaća opšta stopa poreza na dodatu vrednost 20 odsto - objašnjava Tomić.

Vrednost robe se određuje na osnovu računa ili drugog dokaza o tome koliko je roba stvarno plaćena.

- Putnik ne mora da se složi sa nalazom carinskog organa. Ukoliko se ne složi, roba se upućuje carinskoj ispostavi koja je najbliža prebivalištu putnika gde će se sprovesti redovan postupak - objašnjava on.

Unos deviza u Srbiju je slobodan, ne postoji ograničenje u odnosu na sumu novca koju putnik želi da unese u zemlju, ali postoji obaveza da se svaki iznos koji je 10.000 evra i više prijavi carinskom organu prilikom prelaska granice. Što se tiče stranih državljana, kada odlaze iz Srbije i oni moraju da prijave svaki iznos preko 10.000 evra s tim što moraju da imaju dokaz da su taj iznos prethodno uneli, navodi Tomić za Tanjug.

- Što se tiče iznošenja novca iz Srbije, on je ograničen za razliku od unosa. Građani Srbije mogu da iznesu do 10.000 evra više od toga ne, osim kada se iseljavaju i za to pruže odgovarajući dokaz. Stranci mogu da iznose više od 10.000 evra na osnovu dokaza da su taj novac prethodno uneli u zemlju, dokaza iz banke da su podigli taj novac sa svog deviznog računa u Srbiji ili dokaza da su zamenili dinare kod ovlašćenog menjača - dodao je on.

Građani moraju da se informišu o propisima zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze - na koji način smeju da nose hranu, lekove, cigarete i druge proizvode.

- Čest je slučaj da naši putnici koji putuju u inostranstvo na odmor, budu neprijatno iznanađeni nultom tolerancijom u odnosu na hranu, cigarete, piće i da onda moraju da plate određenu kaznu - dodaje.

Što se tiče cigareta, EU propisuje maksimalne i minimalne količine, koje se fleksibilno utvrđuju u zavisnosti od zemlje članice i vrste transporta.

- U EU je donja granica 40 cigareta ili dve pakle za drumski saobraćaj, a 200 cigareta ili jedan boks je gornja granica koja se obično primenjuje u avio saobraćaju. Kod nas su propisi, kada su cigarete u pitanju restriktivniji, pa bez obzira na vrstu transporta može da se unese 50 cigareta, 25 cigarilosa-do tri grama po komadu, 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuća kombinaciju navedenih proizvoda - rekao je on.

Kod unosa alkohola, Srbija ima restriktivnije mere u odnosu na EU.

- U Srbiju se može uneti litar žeskotog alkoholnog pića i litar vina, ili dva litra vina po putniku, sve druge količine nisu predviđene u putničkom prometu - rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Video: Na prvoj e-licitaciji prodat sat za 900.000 dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NekoKo

    7. septembar 2023 | 13:55

    "Što se tiče" ... teror nad običnim narodom od strane država, posebno zapdnih, EU isl. dostiže kulminaciju. Suštinski veću slobodu su ljudi imali u antičkim vremenima nego danas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>