• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čajetina danas proslavlja veliki jubilej: 130 godina od početka razvoja turizma na Zlatiboru

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da je Zlatibor jedna od najposećenijih destinacija ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope, potvrđuju i zvanični podaci

  • 2

Srpska planina, dobro poznata širom regiona, ali i sveta, iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti.

Pogađate, radi se o Zlatiboru.

Istorija beleži da je pre 130 godina Aleksandar Obrenović došao na Zlatibor i postavio česmu koja i danas stoji u centru, i upravo ta 1893. godina smatra se prekretnicom i početkom razvoja turizma na ovoj planini.

Inače, opština Čajetina danas proslavlja zaista veliki jubilej.

- Ovo je veoma važan jubilej za našu opštinu, 130 godina od početka razvoja turizma na Zlatiboru. Mi koji smo ovde rođeni, slušali smo priče naših predaka. Radili i gradili i danas je Zlatibor svetski poznata turistička destinacija u koju dolaze posetioci iz dalekih zemalja. Za sve to bilo je potrebno puno truda i odricanja. Shvatili smo da da su najvažnije naše grane razvoja turizam i poljoprivreda, zato to negujemo. Do sada smo realizovali mnoge projekte, ali tu nećemo stati. Razvoj Zlatibora znači i razvoj čitavog Zlatiborskog okruga - rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Da je Zlatibor jedna od najposećenijih destinacija ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope, potvrđuju i zvanični podaci, kao i oboreni rekordi tokom prvih šest meseci ove godine.

Ukupno je ostvareno 5,5 miliona noćenja, a 10 odsto realizovano je upravo na ovoj planini.

- Zlatibor je izuzetno važan na turističkoj mapi Srbije. To je destinacija koja svakom gostu ima šta da ponudi i prati svetske trendove. Osim zdravstevnog i sportsko-rekreativnog, ovo je planina koja je idealna za sve ljubitelje prirode. Prate se zahtevi modernog tržišta i uz raznovrsnost sadržaja dalji razvoj je neminovan. Raduje me što ćemo imati još dosta zajedničkih aktivnosti - rekla je na svečanoj Akademiji Marija Labović, direktorka TOS.

Uručene su i nagrade zaslužnim pojedincima, koji su nesebično dali svoj doprinos da se turizam na Zlatiboru ubrzano razvija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM(68)

    20. avgust 2023 | 13:05

    Haaahaaaaha! Pa pre 130 godina ta teritorija bila pustara. Komunisti podigli turizam u Partizanskim vodama kako se nekada zvalo mesto koga su ovi iz Stradije prekrstili u Zlatibor.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>