• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vesić: Saradnja Srbije i Mađarske nikada nije bila bolja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pruga Subotica - Segedin trebalo bi da uskoro bude puštena u saobraćaj

  • 0
Budimpešta Budimpešta / Foto: Shutterstock

- Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Mađarskoj deo je njegove politike kojom uspeva da izgradi odlične odnose sa susedima - izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, dodajući da saradnja Srbije i Mađarske nikada nije bila bolja.

Kako je dalje naveo, "Srbija želi da sarađuje sa svima u regionu; sa onima sa kojima saradnja može da bude bolja, problem nije u nama". Vesić je dalje dodao i da se kroz „Otvoreni Balkan“, koji čine Srbija, Albanija i Severna Makedonija, stvara jedinstven ekonomski prostor, sa slobodnim protokom robe, kapitala, usluga i ljudi, kako bi tri zemlje bile konkuretnije.

Istakao je da saradnja sa Mađarskom nikada nije bila bolja, jer dve zemlje rade zajedno na važnim projektima. Među tim projektima, u oblasti infrastrukture, jesu izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta, na kojoj su, sa srpske strane, u toku radovi od Novog Sada do Subotice, u dužini od 108 kilometara.

- Ta deonica će biti završena do kraja naredne godine, i nakon šest meseci obaveznih za testiranje vozova, od Beograda do Palića putovaće se sat i 12 minuta. Do sredine 2025. godine mađarski partneri će završiti deonicu od granice do Budimpešte, tako da će se do kraja 2025. između Beograda i Budimpešte putovati oko tri sata.

Vesić kaže da će se graditi i brza pruga Beograd – Novi Sad, od 230 kilometara, koja će se nastaviti ka makedonskoj granici, a u planu je da bude produžena i dalje do Skoplja.

- Imaćemo u budućnosti spojen Niš i Skoplje, i preko Beograda, praktično Skoplje i Budimpeštu - rekao je Vesić i kao deo zajedničke, mađarsko-srpske saradnje naveo i prugu Subotica – Segedin, koja će biti uskoro puštena za putnički saobraćaj.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>