• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvati spremni za dolazak Filipinaca, a porasla im i prosečna plata: Ko ima 2.000 evra? (nije IT)

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Strani radnici koji dolaze na rad u Republiku Hrvatsku ulaze u obavezni sistem socijalnog osiguranja Hrvatske", kažu iz resornog ministarstva

  • 6
hrvatska Dubrovnik / Foto: Shutterstock

U Hrvatsku poslednjih godina na rad dolazi mnogo stranaca, posebno imajući u vidu da Hrvati odlaze "preko", najčešće u Nemačku. 

Stvoren je deficit radne snage koji sada treba popuniti, a konačno se otvara i pitanje regulisanja tih odnosa, u pogledu socijalnih prava radnika.

Filipini su, naime, prva od takvih zemalja sa kojima je Vlada Hrvatske krenula da sarađuje, odnosno formalno je pokrenula postupak sklapanja ugovora o saradnji u kontekstu socijalne sigurnosti.

Još konkretnije rečeno, utvrđen je okvir za pregovaranje, koji sada sledi s Filipinima, a putem kojeg bi, kako stoji u odluci, trebalo usuglasiti međusobne odnose oko socijalnih prava, uključujući i zdravstveno i penziono osiguranje - i to obostrano, za filipinske radnike u Hrvatskoj i hrvatske radnike na Filipinima.

Ipak, takva odluka je pomalo zbunila poslodavce i agente koji posreduju u zapošljavanju radnika iz ove zemlje, jer kažu da su već sada njihova prava izjednačena s pravima hrvatskih radnika, piše Poslovni.hr.

Prema zvaničnim podacima, u Hrvatskoj trenutno radi 5.600 Filipinaca.

Šta kažu iz Ministarstva rada, penzionog osiguranja, porodice i socijalne politike?

"Strani radnici koji dolaze na rad u Republiku Hrvatsku ulaze u obavezni sistem socijalnog osiguranja Hrvatske, odnosno za njih se plaćaju doprinosi za socijalno osiguranje i prava mogu ostvariti u skladu sa važećim propisima Republike Hrvatske, dok sklopljeni ugovori mogu dodatno doprineti zaštititi tih prava", kažu u resornom ministarstvu.

Davor Štern, filipinski konzul u Hrvatskoj dodaje:

"Poslodavci radnicima sa Filipina plaćaju doprinos za penzije, ali te uplate stoje na računu u Hrvatskoj i tek po uređivanju bilateralnih odnosa - oni će moći da uživaju svoje penzije zarađene u Hrvatskoj."

Hrvatski portal dalje ističe kako nove norme otvoriti širi prostor grupnim dolascima radnika pod kontrolom filipinskih preduzetnika, posebno u oblasti građevine.

građevinac Foto: Freepik

Skočila prosečna zarada

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), prosečna neto plata za jun je u Hrvatskoj iznosila 1.150 evra, što je na godišnjem nivou nominalno više za 12,4%, a realno više za 4,5 posto.

Iz stoga sledi da je medijalna zarada u junu bila 991 evro, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od tog iznosa.

Inače, najviša prosečna mesečna neto plata isplaćena je u oblasti vazdušnog saobraćaja - 1.943 evra, dok je najniža bila u oblasti proizvodnje odeće, 742 evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    21. avgust 2023 | 14:39

    Srbe su oterali na traktorskim izbeglicama a sada su im bolji filipinci, indijci. avganistanci, nepalci, afrikanci... Biće uskoro šarenih hrvata.0

  • Map

    21. avgust 2023 | 15:35

    Ali u odnosu na nas minimalac im je skoro duplo veci a cene su iste a mnogo cemu i nize

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>