• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Menadžer u fudbalskom klubu zaradi 1.200 evra mesečno, part-time konobar 500: Ovo su plate u Španiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Minimalac u Madridu je 1.000 evra...

  • 1

Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, pa Španija - tim redom se "kreću" najveće ekonomije u Evropi, na osnovu stanja njihovih BDP-a iz 2022. godine.

Otprilike tako nekako se "kreću" i plate stanovnika ovih država, uzimajući u obzir prosek.

Zanimljivo je, recimo, da marketing menadžer - zaposlen u jednom španskom klubu, u manjem gradu, mesečno zaradi tek 1.200 evra, što za Španiju nije velika plata.

S druge strane, jedna devojku koju su anketirali na ulici radi kao konsultant u oblasti HR-a, i ona mesečno zaradi 1.700 evra neto; ekonomista zaposlen u bankarskom sektoru mesečno "uzme" 3.000 evra.

Freelance novinar u Španiji, razumljivo, ne može da odredi tačnu cifru svoje zarade, jer ona zavisi od broja projekata i obima posla u tom mesecu.

Intervjuisani biznismen nije otkrio čime se bavi, ali je rekao da mesečno zaradi oko 4.000 evra, što potvrđuje činjenicu da se ulazak u preduzetničke vode, ipak, isplati.

Iako je opšte poznato da u svetu, kao i kod nas, konobari mahom "žive od napojnica", pomalo začuđuje podatak da konobar zaposlen 30 sati nedeljno zaradi tek 500-600 evra.

Inženjeri, u proseku, zarade 2.000 evra mesečno, za uzrast oko 30 godina starosti. Dakle, sve su šanse da vam plata vremenom raste, uz bolji plasman u firmi, napredovanje, iskustvo...

Inače, gorepomenuta novinarka koja radi samostalno, kaže da bi minimalna zarada u Madridu, da biste bili "na ivici", a ne ispod nje - trebalo da bude 1.200 evra. Trenutno je, kako kaže, 1.000 evra.

- Hiljadu evra je malo, ali ima ljudi koji rade za taj novac. Najviše ima pripadnika srednje klase, a srednja klasa u ovom vremenu pati - kaže ona.

(Telegraf Biznis)

Video: Zaradila milion dolara od filtera za Snapchat i TikTok, pa kupila kuću iz snova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    22. avgust 2023 | 11:11

    Smesne cifre, uzmite ozbiljne zemlje , luksemburg, svajcarsku, skandinavske zemlje , dansku i holandiju. Za CH primer (Zeneva) , minimalac je Za 42 -44 sata nedeljno oko 4200 fr. mesecno bruto . Inace prosek je preko 7000 fr. Cetvoroclana porodica sa dva zaposlena n’a minimalcu i dva maloletna djaka ( 2 puta 400 fr decjeg dodatka) iz lazi sa 10000 fr bruto.Ako firma u vecini slucajeva daje 13 platu, to im dodje oko 132 hiljada bruto godisnje.Neto oko 117 hiljada ,ako je CH ili ima stalni boravak ili samo ogranicene papire , razlika je u porezu.racunajte da ove 17 hiljada zaboravite jos i ako imate musku decu a nece u vojsku i to ce da platite.Ostaje 100 hiljada fr. Naci stan po slobodnoj ceni , neka budu Srecni da placaju stan sa dve sobe oko 2000 hiljade, to je 24000 godisnje,.Zdravstveno , garancija, 10 % , apoteke , osiguranje u inostranstvu, rega i da ste potpuno zdravi oko 20000 ,godisnje. Parking, kazne, razna osiguranja, stana, auta ,struju, gas ,kredit? Oko 10 hiljada god. Familiji jedno 6000 godisnje, ostaje vam 50 hiljada za hranu, od écu,izlaske, godisnje odmore, za dogradnju kuca po Srbiji za dobar auto i sl.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>