• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njima ugovori o radu ne ističu - nikad: Sada su izborili i rast plata od 40%

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inače, ugovori o radu u avio-industriji u SAD ne ističu, to je deo federalnog zakona koji je osmišljen da štrajkove učini gotovo nemogućim

  • 0
avioni, avio kompanija, American Airlines Outlook Foto: Tanjug/AP

Piloti "Amerikan erlajnsa" su odobrili novi ugovor kojim je predviđeno da njihove plate budu povećane za oko 41 odsto tokom četiri godine, saopštio je danas sindikat pilota.

Navode da je 73 odsto pilota glasalo za četvorogodišnji ugovor koji je procenjen na 9,6 milijardi dolara, preneo je AP. Ugovor, takođe, uključuje više beneficija za godišnji odmor.

Inače, ugovori o radu u avio-industriji u SAD ne ističu, to je deo federalnog zakona koji je osmišljen da štrajkove učini gotovo nemogućim. Umesto toga, oni postaju otvoreni za promene ili se "popravljaju", a pregovaranje o sledećem ugovoru za američke pilote moglo bi da počne već u novembru 2026. godine.

Predsednik sindikata Ed Sičer rekao je da piloti zaslužuju da dobiju odgovarajuću naknadu za ogromnu odgovornost koju preuzimaju svakim letom.

"Amerikan erlajns" ima oko 15.000 pilota, a kompanija sa sedištem u američkoj državi Teksas zaradila je 1,3 milijarde dolara samo u drugom tromesečju ove godine, čemu je pomogla velika prodaja karata, rekordni prihod i pad cene goriva za avione.

Piloti te kompanije su odbili ponudu za plate prošlog novembra, a postigli su još jedan sporazum krajem jula, o kojem su ponovo pregovarali da bi se uskladio sa boljim dogovorom za pilote "Junajted erlajnsa".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>