• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prete bojkotom velikih trgovinskih lanaca: Penzioneri u našem komšiluku digli glas

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa ovakvim usklađivanjem svi oni s malim penzijama će još više tonuti u siromaštvo, a oni s visokim čak i "profitirati", navodi u svom komentaru platforma "Penzioneri zajedno"

  • 1
prodavnica prodavnice hrane, prehrambena prehrambene, diskont, cena hrane proizvoda Foto: Tanjug/AP

Hrvatska platforma "Penzioneri zajedno" obratili su se na svojoj stranici povodom usklađivanja penzija javlja Poslovni dnevnik.

Kako javlja hrvatski list, u komentaru su zapretili bojkotom velikih trgovačkih lanaca.

"Nakon što je DZS objavio najnovije podatke o prosečnoj bruto plati i inflaciji za jun konačno je poznato i kako će najnovije usklađivanje penzija biti 8.42%, što je kako u Vladi tvrde rekordno usklađivanje. Potvrđujući navedeno kažemo da će to biti i još jedna rekordna nepravda prema penzionerima jer se istim postotkom usklađivanja prema svim penzionerima stvaraju samo još veće razlike odnosno nepravde", navodi se u njihovom komentaru i dodaje:

"Ako neko radi inflacije odnosno poskupljenja, posebno hrane i kućnih potrepština, za iste mora potrošiti 100 evra više u odnosu na prošlu godinu onda nije pravedno da se umesto povećanja od 100 evra ili istog iznosa svima, dakle za onoliko za koliko su cene potrošačke korpe porasle, ide s istim postotkom prema svima, dakle i onima s mirovinom od 400 evra kao i onima s 1500 evra".

Kako pojašnjavajaju, sa ovakvim usklađivanjem svi oni s malim penzijama će još više tonuti u siromaštvo, a oni s visokim čak i "profitirati" jer će za njih povećanje penzija biti veće od rasta cena njihove "korpe".

"Dakle svi koji će za hranu trošiti 100 evra više no do sada će radi usklađivanja dobiti 33 evra ako im je penzija bila npr. 400 evra, a oni sa penzijom od 1000 evra će dobiti čak 84 evra. U oba slučaja usklađivanje ne prati rast inflacije odnosno rast cena radi čega realne penzije i jesu konstantno u padu kada je reč o kupovnoj moći, a isto tako je i u odnosu na plate koje rastu brže i više od penzija", pojašnjava se dalje.

Shodno tome, "Penzioneri zajedno" su zapretili bojkotom trgovinskih lanaca.

"Podsećamo Vladu, kao i one koji su do sada u ime penzionera bili "politički pregovarači" s njom da s ovakvim usklađivanjima penzija treba prestati jer se navedenom praksom samo povećava broj penzija koji padaju ispod linije siromaštva, a penzije umesto obećanog rasta na 50 – 60% u prosečne plate sve brže klize prema 30%".

Naglašavaju i da se borba protiv siromaštva ne može dobiti usklađivanjima koji već siromašne penzionere čine samo još siromašnijima, a "bogate" samo još bogatijima.

Uz nužnu promenu formule za usklađivanje mirovina i pravedniju distribuciju sredstava, kao i neophodnost novog izračunavanja penzije koje smo Vladi predložili za sve penzionere po potpuno novoj formuli na bazi 75-80% neto plate u najboljih 10 godina i AVM 15 – 17 EUR, što znači da za 41/60-65 penzija ne može biti manja od 615 evra, nužno je okrenuti se nekim aktivnostima i prema onima koji neopravdanim podizanjem cena pumpaju inflaciju, zaključuju.

(Telegraf Biznis)

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ND H

    23. avgust 2023 | 14:14

    Neka dignu glas protiv politike i zakonodavstva zbog penzija a što bi protiv velikih trgovinskih lanaca jer i mali dižu cene.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>