• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetska potražnja za ugljem obara sve rekorde ove godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina, Indija i jugoistočna Azija imaju udeo od 75 odsto u globalnoj potražnji za ugljem

  • 0
ugalj Foto: Unsplash

Svetska potražnja za ugljem će ove godine biti na istorijskom maksimumu, a najveći kupci su zemlje Azije.

Prema proceni Međunarodne agencije za energiju (IEA), globalna potražnja za ugljem će u 2023. godini porasti na rekordnih 8,39 miliona tona. Kina, Indija i jugoistočna Azija imaju udeo od 75 odsto u globalnoj potražnji za ugljem, a samo Kina udeo od 56 odsto.

Kako navodi portal oilprice.com, ovi podaci su u suprotnosti sa popularnim narativom na Zapadu o rastu globalne potražnje za čistom, ekološkom energijom iz obnovljivih izvora i padom tražnje za ugljem koji najviše zagađuje životnu sredinu.

Ovaj trend je prisutan na Zapadu, ali ne utiče previše na rastuću potražnju u azijskim zemljama.

"Evropa smanjuje proizvodnju električne energije iz uglja kako bi se uskladila sa ciljevima zelene tranzicije, ali Kina i Indija i dalje otvaraju dodatne kapacitete", saopštila je brokerska kompanija Simpson Spens Jang (SSY).

Kako navode stručnjaci ove firme, 86 odsto kineskih elektrana nije starije od 20 godina, a 52 odsto elektrana je staro između 10 i 20 godina. "Ako uzmemo u obzir da je prosečan životni vek elektrane na ugalj 40 godina, malo je verovatno da će Kina postepeno zatvarati ova postrojenja kao što se to dešava u Evropi", zaključuje SSY.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>