• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pošta Srbije sutra obeležava jubilej: 100 godina PTT muzeja

Vreme čitanja: oko 1 min.

PTT muzej u Beogradu bavi se zaštitom, prikupljanjem, proučavanjem i izlaganjem predmeta i dokumenata iz istorije poštanskog, telegrafskog i telefonskog saobraćaja

  • 1
Pošta Srbije, Nova vozila na električni pogon Foto: Nikola Tomić

Pošta Srbije obeležiće sutra veliki jubilej - 100 godina PTT muzeja, otvaranjem prigodne izložbe "Iz prvog u drugi vek" i predstavljanjem emisije prigodnih poštanskih maraka.

Na obeležavanju jubileja, u PTT muzeju, govoriće v.d. direktora Pošte Srbije, Zoran Đorđević, i rukovodilac PTT muzeja Marko Jelić, najavljeno je iz ovog preduzeća.

PTT muzej u Beogradu bavi se zaštitom, prikupljanjem, proučavanjem i izlaganjem predmeta i dokumenata iz istorije poštanskog, telegrafskog i telefonskog saobraćaja.

Osnovan je 31. jula 1923, kada je Ministarstvo pošta i telegrafa Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donelo prvi Pravilnik o muzeju.

Pravilnikom je definisan rad i organizacija muzeja i formiran je fond sa eksponatima koji su organizovano prikupljani od 1888. godine. Muzej je svečano otvoren za javnost 1958. godine, a nova stalna postavka otvorena je 2013.

Izložba "Iz prvog u drugi vek" daje presek istorije poštanskog saobraćaja i telekomunikacija, i predstavlja eksponate iz muzejskog fonda i privatnih kolekcija.

Velikom jubileju - Pošta Srbije posvetila je emisiju prigodnih poštanskih marki, na kojoj su motivi eksponati iz fonda PTT muzeja, gde se i danas mogu videti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusko

    24. avgust 2023 | 17:29

    A sto si svi el.automobili razlupani od grada u NS nema veze hehe

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>