• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kralj Čarls odobrio: Aerodrom na severu Francuske poneće ime kraljice Elizabete II

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom se nalazi kod gradića Tuke, omiljenog odmarališta Britanaca

  • 2
Tijara, kraljica Elizabeta Foto: Paul Marriott / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što je danas stiglo odobrenje od britanskog kralj Čarlsa III, aerodrom kod gradića Tuke na severu Francuske, poznatog i omiljenog odmarališta Britanaca, moći će da ponese ime kraljice Elizabete II, saopštili su gradski zvaničnici.

Gradska skupština je saopštila da je počast "velikoj kraljici istovremeno i priznanje najbritanskijem odmaralištu u Francuskoj", prenosi Bi-Bi-Si.

Zvaničnici Tukea dodali su da je ova promena imena aerodroma istovremeno i priznanje pokojnom kraljičinom stricu, kralju Edvardu VIII, koji je posećivao ovo odmaralište na obali Lamaša i uživao u jahanju po peščanim plažama, ponekad i u pratnji svoje mlade nećake koja će kasnije postati kraljica Elizabeta II.

Aerodrom je otvoren dalekih 1930-ih, pre svega zbog brojnih posetilaca iz Velike Britanije koji su učinili da se Tuke danas naziva najbritanskijim odmaralištem u Francuskoj.

U gradu se nadaju da će novo ime aerodroma ojačati veze između Tukea i Ujedinjenog Kraljevstva i održati interesovanje britanskih turista za ovo odmaralište.

Sledećeg meseca Tuke će ugostiti ragbi reprezentaciju Engleske koja će se takmičiti na Svetskom prvenstvu u ragbiju koje se održava u Francuskoj.

U ovom popularnom letovalištu na obali kanala Lamanš kuću za odmor imaju i francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit.

(Telegraf Biznis)

Video: Challenge Air Boeing 747 Cargo Jumbo jet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antap

    23. avgust 2023 | 20:25

    Bolje da su ga nazvali po inspektoru Kluzou.

  • Перагеније

    23. avgust 2023 | 21:38

    Некад је било обрнуто: СВО енглеско племство је дуже од 2 века говорило ФРАНЦУСКИМ језиком - баш као и Делбој, посебно кад је "постао" јапи...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>