• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina suspendovala uvoz svih morskih proizvoda poreklom iz Japana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Carina je navela da će nastaviti da prati situaciju u vezi sa ispuštanjem prečišćene radioaktivne vode iz japanske nuklearke "Fukušima"

  • 0
Zamrznuta riba Foto: Shutterstock

Kina je od danas suspendovala uvoz svih morskih proizvoda poreklom iz Japana, saopštila je kineska carina.

Carina je navela da će nastaviti da prati situaciju u vezi sa ispuštanjem prečišćene radioaktivne vode iz japanske nuklearke "Fukušima" i prilagoditi relevantne regulatorne mere, preneo je Rojters.

Japan je počeo danas da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz razorene nuklearne elektrane "Fukušima" u Tihi okean. Japanska vlada odobrila je taj potez pre dve godine, a prošlog meseca to je odobrila i Agencija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA) za nuklearku koja je teško oštećena u cunamiju i zemljotresu 2011. godine.

Kina je ponovila danas snažno protivljenje tom potezu Japana, navodeći da japanska strana ne bi trebalo da nanosi sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu zbog svojih "sebičnih interesa" i da je to pitanje od šireg interesa.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Kina preduzeti mere za zaštitu mora i javnog zdravlja, kao i da će pojačati praćenje nivoa radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja prečišćene radiokativne vode iz Fukušime.

Tokio je zauzvrat kritikovao Kinu zbog širenja "naučno neutemeljenih tvrdnji", preneo je Rojters.

(Telegraf Biznis)

Video: Aukcija ribe na đerbanskom marketu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>