• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić apelovao na opštine pre početka prijava za priključke: "Ovo je prilika da građani ostvare svoja prava"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar je istakao da će od 1. septembra biti pokrenuta medijska kampanja kako bi građani bili precizno obavešteni o proceduri

 • 1
Goran Vesic, potpisivanje memoranduma

Foto: Nikola Anđić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić apelovao je danas na opštine da se dobro organizuju za proces prijave građana za uvođenje priključaka za struju, vodu, kanalizaciju i grejanje, jer su rokovi za postupanje države kratki s obzirom da je cilj da se što više ljudi koji žive u nelegalnim objektima priključi na komunalnu infrastrukturu.

- Pozivam opštine da se dobro organizuju, da obezbede posebne šaltere na kojima će se predavati zahtevi, da angažuju veći broj ljudi, kako bi se potvrde izdavale brže, čak i da obezbede pravnu pomoć i ukoliko je potrebno izađu na teren, da pomognu građanima da popune formulare i pribave dokaze - rekao je Vesić u gostovanju na televiziji.

Dodao je da će od 1. septembra biti pokrenuta medijska kampanja kako bi građani bili precizno obavešteni o proceduri prijave za priključenje.

- Tu smo sa pomognemo građanima. Ovo je prilika da ostvare svoja prava, koja im garantuju i Ustav i Evropski sud za ljudska prava, jer svako ima pravo na struju i vodu i to ne sme da zavisi od statusa objekta u kojima živi - naglasio je ministar Vesić.

On je podsetio da za priključak za struju, vodu, kanalizaciju, gas i grejanje mogu da se prijave svi građani koji sa porodicom žive u nelegalnim objektima, u roku od 30 dana - od 15. septembra do 15. oktobra.

Proces prijave će trajati samo tih 30 dana i neće biti produženja roka, napomenuo je Vesić.

Građani zahev predaju opštinama, uz dokaz da žive u stanovima za koje traže priključke.

- Građani popunjavaju formular, dostavljaju kupoprodajni ugovor, ili ugovor o poklonu, a ukoliko to nemaju, onda predaju izjavu overenu kod notara, kojom pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću garantuju da u tom nelegalnom objektu žive sa porodicom - pojasnio je Vesić.

Naveo je da opštine imaju rok od 15 dana da izdaju dozvolu da je priključenje moguće, a ukoliko odbiju zahtev, građani imaju pravo žalbe Ministarstvu u roku od osam dana, koje zatim za pet dana mora da reši slučaj.

- Rokovi za postupanje države po zahtevima su kratki, kako bismo svima koji žele, omogućili da se priključe - rekao je Vesić.

Ukazao je da se zahtevi predaju isključivo u opštinama, a ne direktno u preduzećima, koja prilikom priključenja na svoju mrežu nemaju pravo da traže bilo kakve dokaze, osim da provere tehničke uslove i uvedu priključke na osnovu potvrde opštine.

- To ne znači da će se svi priključiti u roku od 30 dana, to je rok za prijavu, a samo priključenje zavisi od kapaciteta preduzeća, sa kojim će građani sklopiti ugovor, i priključak platiti po važećim cenovnicima samih preduzeća - rekao je Vesić.

Takođe, naglasio je da mogućnost priključenja na komunalnu infrastrukturu važi samo za stambene, a ne za poslovne objekte, niti za investitore.

Dodao je i da, ukoliko jedna cela zgrada treba da se priključi na bilo koju komunalnu mrežu, zahtev podnosi stambena zajednica, a ukoliko ona ne postoji, stanari mogu pojedinačno da podnose zahteve za svoje stanove.

- Očekujem bar oko 50.000 prijava, jer je otprilike toliko objekata samo u Beogradu bez priključka za struju i vodu. Svi koji se prijave, sada će biti priključeni legalno, i legalno će plaćati račune za struju, vodu, gas, grejanje… - rekao je ministar Vesić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mira Filipović

  28. avgust 2023 | 00:02

  Imam objekat u dvorištu gde živi moja ćerka sa porodicom,priključeni smo na jedno brojilo,jel treba da podnosim zahtev ili samo da tražimo od EPS da nam razdvoji struju?Koliko to košta .Objekat je u procesu legalizacije još od 2008.Hvala

  0
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>