• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznato kada ćemo moći da koristimo tag sa Hrvatskom i Crnom Gorom: Narednog leta u opciji još jedna zemlja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crna Gora je treća zemlja, posle Severne Makedonije i Hrvatske, sa čijim su putarskim preduzećima, JP “Putevi Srbije” potpisali ugovor o integrisanoj naplati putarine

  • 3
Naplatna rampa, Beograd, putarina Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure Goran Vesić izjavio je da očekuje da zajednički “tag” za elektronsku naplatu putarine sa Hrvatskom i Crnom Gorom profunkcioniše do kraja septembra, dodajući da bi narednog leta građani Srbije “domaćim tagom” mogli i kroz Grčku.

Crna Gora je treća zemlja, posle Severne Makedonije i Hrvatske, sa čijim su putarskim preduzećima, JP “Putevi Srbije” potpisali ugovor o integrisanoj naplati putarine, o čemu je i Telegraf Biznis pisao.

- U Severnoj Makedoniji tag već radi, mnogi ga koriste i uverili su se koliko se lakše i brže prolazi auto-putem kroz tu zemlju. Nedavno smo potpisali ugovor i sa Hrvatskom i nadam se da će u narednih nekoliko nedelja, do kraja septembra naš tag proraditi na hrvatskim putevima, a njihov u našoj zemlji - rekao je Vesić u gostovanju na televiziji.

Takođe, očekuje da do kraja septembra bude završen i proces usklađivanja sa Crnom Gorom, i da građani Srbije mogu da koriste “tag” na auto-putu u toj zemlji, i obrnuto.

Ministar je ukazao da je više od 50 odsto vozača koji koriste elektronsku naplatu putarine, navodeći da svi mogu da se uvere da na naplatnim stanicama nema gužve i brži je prolaz ukoliko se koristi tag.

- Pregovaramo i sa Grčkom, nadam se da ćemo sledećeg leta imati zajednički tag i sa tom zemljo, što je važno, jer veliki broj građana letuje u Grčkoj. Razgovaramo i sa Italijom i nekim drugim zemalja, da mrežu puteva i zemalja u kojima važi srpski tag proširimo - rekao je Vesić.

Podsetio je i da je u planu skoro raspisivanje tendera za “zelene pumpe”.

- Odlučili smo da 20 odmorišta na svim auto-putevima preuredimo u ‘zelene pumpe’ i onaj ko pobedi na tenderu moći će da postavi između pet i 20 punjača, da narpavi malu pumpu, otvori restoran, prodavnicu… Da svi koji imaju električna vozila tu mogu da ih napune, da se odmore. Pripremamo se za vreme koje dolazi, jer će biti sve više električnih vozila - rekao je Vesić.

Dodao je da će inicirati izmene zakona, kako bi vozaći električnih vozila plaćali nižu cenu putarine, kao još jedan vid stimulacije građana za kupovinu električnih automobila, pored subvenija koja država već izdvaja za tu namenu.

(Telegraf Biznis)

Video: Srpski tag i na crnogorskim drumovima: Potpisan Memorandum između Monteputa i Puteva Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>