• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gledali smo uživo kako se dobija zlato: Prizor na temperaturi od 1.000 stepeni nas je ostavio bez teksta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekipa Telegraf Biznisa imala je priliku da poseti rudnik Ziđin majning

  • 2

Na našim prostorima, 2018. godine otvoren je rudnik Čukaru Peki, pod kompanijom Ziđin majning, a svojim poslovanjem i metodama privlačili su pažnju mnogih, međutim, njihova vrata bila su uglavnom zatvorena za medije.

Ekipa Telegraf Biznisa imala je priliku da poseti rudnik i tom prilikom se uverimo u način njihovog poslovanja na 530 metara dubine, ali i da "zavirimo" u laboratoriju.

Nakon što smo prisutvovali uzimanju uzorka rude, kao i ispitivanju iste. U prostoriji smo zatekli devojku koja je bila propisno obučena u odgovarajuću opremu. Njen rad smo nemo posmatrali, ali iz daljine jer je toplota od peći bila ogromna.

Devojka je uzela veliki štap od nama nepoznatog materijala, te otvorila peć koja je bila ispred nas, i tada nam je na delu pokazala kako izgleda sam proces dobijanja zlata.

- Ovo je prostorija gde naše uzorke mešamo sa različitim reagensima, nakon čega ih topimo na temperaturi od 1.000 stepeni - rekla nam je Ivana Mitrović, supervizor u labaratoriji, pa dodala:

- To se dešava u određenim magnezijumskim loncima koji su termootporni. Ovim procesom dobijamo jednu perlicu koja je sačinjena od plemenitih metala. U procesu rastvaranja iz te perlice otklonimo srebro, pri čemu nam ostaje malo zrnce zlata koje merimo na veoma osetljivim vagama. Tako možemo jasno da odredimo koji je procenat zlata u našem koncentratu koji ispitujemo.

Naravno, odmah smo upitali šta se dešava sa iskorišćenim posudama.

- U ovom procesu se koristi olovo-oksid, pa samim tim nastaje otpad. Jedan deo otpada je veoma opasan dok je drugi potpuno bezopasan. Mi sve to čuvamo u posebnim skladištima i u skladu sa klasifikacijom otpada dolaze kompanije sa kojima sarađujemo a koje su zadužene za dalju preradu takvih otpada - rekla nam je Ivana.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>