• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusi smislili kako da oštete strane kompanije koje beže od njih: Neverovatna caka kojoj se niko nije nadao

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Strane kompanije su već pogođene gubicima od više od 80 milijardi dolara

  • 7
Kremlj Moskva Rusija Moskva / Foto: Tanjug/AP

Neke strane kompanije koje pokušavaju da napuste Rusiju suočavaju se sa velikim skokom troškova jer Moskva zahteva veće popuste na cene imovine koju žele da prodaju, rekle su tri osobe upoznate u slučaj za Rojters.

Strane kompanije su već pogođene gubicima od više od 80 milijardi dolara, na osnovu analize izveštaja i izjava kompanija koju je sprovela agencija.

Podsetimo, holandski Hajneken je juče saopštio da je prodao svoje pivare za simboličan evro.

Moskva je takođe postepeno uvodila dodatne prepreke za izlazak. Pretnja od nacionalizacije takođe se javlja, posebno nakon julske zaplene ruske imovine danske pivare Carlsberg  i francuskog proizvođača jogurta Danone.

Kompanije koje su još u procesu pregovora o izlasku uključuju telekomunikacionu grupu Veon, tehnološku grupu Jandeks i italijanskog zajmodavca Intesa.

Moskva već zahteva popust od 50% na sve inostrane poslove, nakon što su konsultanti koje je odabrala ruska vlada procenili posao.

Rusija takođe zahteva doprinos u ruski budžet od najmanje 10% cene.

Ali tri osobe upoznate sa procesom izlaska stranih kompanija rekle su da se neki poslovi suočavaju sa zahtevima za dodatnim popustima pre nego što vlada da zeleno svetlo.

Rusko ministarstvo finansija je saopštilo da ne primorava da se sniže konačne prodajne cene, ali da može da prilagodi procena tokom procesa prodaje.

Vladina komisija koja prati strane investicije mora da odobri poslove koji uključuju kompanije iz takozvanih "neprijateljskih" zemalja – onih koje su uvele sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini.

Banke i energetske kompanije takođe zahtevaju lično odobrenje predsednika Vladimira Putina za prodaju.

- To je "nepredvidiva crna kutija" - rekla je izvor.

Druga osoba, koja radi na M&A transakcijama i sa stranim kompanijama, rekla je da su poslovi koji premašuju 100 miliona dolara izloženi posebnom riziku da budu odbijeni. Ovaj izvor je rekao da poslednja promena cena usporava prodaju i primorava kompanije da razmotre alternative.

Korporativni egzodus je ogroman neočekivani dobitak za ruske preduzetnike, kao i za rivale zapadnih kompanija i bivše poslovne partnere, rekao je Aleksej Kuprijanov, direktor Aspring Capital-a, koji je savetovao desetine poslova.

(Telegraf Biznis)

Video: Braća su hobi pretvorila u biznis: Zajedno nemaju ni 18 godina, a već zarađuju "ozbiljnu" lovu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    26. avgust 2023 | 14:55

    A sta su ovi sa zapada mislili da otimaju i plene Rusku imovinu , a da Rusi sede skrštenih ruku. Malo su se zaigrali.

  • drustvo

    26. avgust 2023 | 20:23

    polomili su zube na rusiji u 1.svetskom ratu..2. svetskom ratu hitlerovci i u ovom 3. svetskom ratu natovci ce da polome zube

  • Nebojša Berak

    26. avgust 2023 | 15:17

    Akako nazivate zaplenu imovine Rusa i Ruskih kompanija sirom sveta pogotovo na zapadu, PRIVATNU IMOVINU, pocev od Romana Abramovica, kako zaplenu 300 milijarid dolara zbog Nabiuline koja je veliko zlo za Rusiju i koja nema pijma odnosno ima ali u korist zapada i koja ce na kraju ako se ne spreci PORAZITI RUSIJU na monetarnom polju i izazvati rasulo iako vojno i ekonomski to nije moguce, ali ako ovako nastavi RUSIJA MOZR BITI U VELIKOM PROBLEMU. A Rusija placa svima. Sta je zapad platio jahte, kuce, brodove, avione....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>