• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iz PIO fonda za Telegraf Biznis: Ko sve ima pravo na penzionerske kartice, kada kreću da važe, šta nude

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a bodovi neće moći da se zamene za novac i ne mogu se preneti na druga lica

  • 6
penzioneri PIO Foto: Shutterstock, Pio fond

Počev od 8. avgusta 2023. godine, Pošta Srbije i Republički fond PIO omogućili su prijavu za Penzionerske kartice u svim poštama, što je istog dana i objavljeno na zvaničnom sajtu Pošte.

Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, tom prilikom je rekao da penzioneri - koji se nisu prijavili za besplatne kartice do tada - sada imaju priliku da to učine na šalterima više od 1.500 poslovnica Pošte Srbije.

- Pošta će i sama ponuditi pogodnosti za svoje proizvode i usluge uz penzionersku karticu. Kako će u narednim danima biti aktuelna isplata penzija na šalterima pošta, pozivamo penzionere da posetu poslovnicama pošta iskoriste i za prijavu za penzionersku karticu, dok nadalje to mogu učiniti svakodnevno u njima najbližoj pošti - rekao je Đorđević, a Telegraf Biznis je nedavno kontaktirao i PIO fond, radi upita o tome kako "teku" stvari za sada.

- Do sada se za dobijanje Penzionerske kartice prijavilo više od 710.000 korisnika. Ove kartice nove generacije, pored dokazivanja statusa penzionera, omogućavaće korisnicima prava iz PIO da ostvare popuste u trgovinskim lancima, lokalnim prodavnicama, apotekama, banjama, salonima, restoranima, sportsko-rekreativnim centrima, ustanovama kulture i tome slično, praktično pri plaćanju roba i usluga kod pravnih lica s kojima Fond sklopi sporazum o

saradnji - kaže nam Jelica Timotijević iz PIO fonda.

Kako dalje navodi, "korisnici će uz karticu pri obavljenoj kupovini ili plaćanju određenih usluga ostvarivati popuste, a dobijaće i određene bodove kojima će u društveno-odgovornim institucijama moći da ostvare dodatne pogodnosti".

Svi korisnici koji se do sada nisu prijavili, mogu podneti zahtev za dobijanje Penzionerske kartice onlajn na zvaničnom sajtu Fonda PIO www.pio.rs, u organizacionim jedinicama Fonda, kao i na šalterima pošta širom Srbije i u poslovnicama Banke Poštanske štedionice. Kada kartice budu izrađene, korisnici će biti obavešteni o tome kada i gde mogu da dođu da ih preuzmu.

Inače, fond PIO je do sada potpisao nekoliko stotina sporazuma sa različitim državnim institucijama i privatnim sektorom. Sporazumi o saradnji sa društveno-odgovornim privrednim subjektima, kako nam objašnjavaju,  obezbediće posebne pogodnosti za korisnike Penzionerske kartice.

- Upotreba Penzionerske kartice počinje 1. oktobra 2023. godine, a do tada će biti poznato gde će sve korisnici kartica moći da ostvare popuste i druge benefite – na zvaničnom sajtu Fonda PIO i na aplikaciji koja podržava rad sa penzionerskim karticama, biće objavljen spisak davalaca pogodnosti sa kojima je Fond zaključio sporazume o saradnji, sa konkretnim pogodnostima koje nude. Kada je reč o bodovima, korisniku koji koristi Penzionersku karticu (unošenjem jedinstvene šifre kupca i koda Penzionerske kartice u elektronski fiskalni uređaj) prilikom plaćanja roba

i usluga, Fond dodeljuje bodove. Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice Fond će dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji - pojašnjava Jelica Timotijević za naš portal i dodaje:

"Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari dodatne pogodnosti, kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti. Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi neće moći da se zamene za novac i ne mogu se preneti na druga lica".

- Da podsetimo, pravo na korišćenje benefita po osnovu Penzionerske kartice imaće oko 1,7 miliona korisnika i to svi penzioneri, starosni, invalidski i porodični, kao i korisnici novčane naknade za pomoć i negu drugog lica i telesno oštećenje, korisnici posebnih naknada koji su po ranije važećim zakonima ostvarili pravo na naknade i nalaze se u isplatnoj bazi Fonda – privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju i invalidna deca primaoci zatečeni korisnici novčane naknade preko Fonda PIO - kaže Jelica.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Silence

    27. avgust 2023 | 08:42

    Za utrošenih 500 din. 1 bod. Pa to je smesan iznos.

  • Vera

    27. avgust 2023 | 09:56

    Od kartice neće biti nikakve koristi. Čemu kartice? Ne treba penzioneru pomoć kroz gluposti, već normalna penzija, jer je zaradio.

  • пенз.Стећко

    27. avgust 2023 | 09:36

    Годинама баратамо да имамо 1'7 милиона пензионера.Наравно то је немогуће.Овај народ се често обмањије бирократија,, морала би да се реформише.Око ових картица једва чекам да видим како ће да функционише? Многи маркети су почели са тим картицама већ годинама ,бенефити тога су занемарљиви(смешни),лично искуство....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>