• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekonomski limbo: Prebogata nordijska zemlja stagnira u svim industrijama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izgradnja je imala najveći negativan uticaj na BDP zemlje u drugom tromesečju, pošto su investicije u stambene objekte pale

  • 1
Oslo Oslo / Foto: Shutterstock

Norveška ekonomija je zabeležila nulti rast u drugom kvartalu ove godine zbog visoke inflacije i rasta kamatnih stopa, koje su umanjile potražnju potrošača, izvestio je ove nedelje državni zavod za statistiku.

Bruto domaći proizvod (BDP) zemlje, koji isključuje norvešku ofšor industriju, stagnirao je u poređenju sa prethodnim kvartalom i ostao na nivou od 0,2% nakon slabog učinka u nizu industrija.

Izgradnja je imala najveći negativan uticaj na BDP zemlje u drugom tromesečju, pošto su investicije u stambene objekte pale, navodi se u izveštaju.

- Rast se očigledno smanjuje i bio je ispod trenda u prvoj polovini, uglavnom vođen usporavanjem lične potrošnje i stambenih investicija, u kombinaciji sa višim stopama i negativnim rastom realnih plata - kaže ekonomista "Danske Bank A/S", Frank Jullum.

Do sada je Norveška - bogata fosilnim gorivima - bila otpornija na ekonomske udare od ostalih zemalja u nordijskom regionu, ali i Evropi. Njen BDP je, međutim, bio slabiji između aprila i juna, nego što je "Norges Bank" očekivala, kažu ekonomisti.

Norveška centralna banka podigla je kamatne stope 12 puta od 2021. godine, u pokušaju da smanji inflaciju. U svom junskom izveštaju, OECD je upozorio da „visoka inflacija i pooštravanje politike utiču na domaću tražnju“, dodajući da će norveška ekonomska proizvodnja ostati umerena 2024.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. avgust 2023 | 22:43

    "Norveška ekonomija je zabeležila nulti rast" - И поред повећаног извоза нафте у ЕУ... Да немају нафте, били би гладни - за њих су Арапи недостижни.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>