• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milijarder želi da bude predsednik: Pretvorio kompaniju u najvećeg proizvođača, a šta može da uradi za državu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fokskon je najveći svetski proizvođač elektronike po ugovoru

  • 0
Terry Gou, Teri Gou, osnivač Foxxon Foto: Walid Berrazeg / ddp USA / Profimedia

Osnivač Fokskona, milijarder Teri Gou, saopštio je danas da će se kandidovati za predsednika Tajvana kao nezavisni kandidat javlja france24.

Gou je izgradio svoje bogatstvo pretvarajući Fokskon u najvećeg svetskog proizvođača elektronike po ugovoru, uključujući i saradnju sa Eplom na proizvodnji Ajfon uređaja.

On ima dugogodišnju ambiciju da postane lider samoupravnog ostrva, ali ove godine nije uspeo u pokušaju da postane kandidat opozicione stranke Kuomintang za izbore u januaru.

- Odlučio sam da se pridružim trci za predsednika naredne godine - rekao je milijarder na konferenciji za štampu.

- Preklinjem narod Tajvana da mi da četiri godine. Obećavam da ću doneti mir u Tajvanski moreuz u narednih pedeset godina i postaviti najdublje temelje međusobnog poverenja između dve strane - dodaje.

Naglasio je da nikad ne bi dozvolio da "Tajvan postane sledeća Ukrajina". Ali Gouov Fokskon je izgradio ogromne fabrike u Kini, a kritičari tvrde da ima prijatan odnos sa rukovodstvom u Pekingu.

Upitan o njegovim vezama sa kineskom vladom s obzirom na obimna ulaganja, Gou je rekao da nije bio uključen u upravljanje firmom četiri godine.

- Nikada nisam bio pod kontrolom Komunističke partije Kine... neću biti ugrožen - odgovorio je.

Sedamdesetdvogodišnjaku, čija je priča poput legende na Tajvanu, je potrebno 290.000 potpisa kako bi se kvalifikovao kao nezavisni kandidat.

(Telegraf Biznis)

Video: Klimatski aktivisti uništili luksuznu jahtu vrednu 300 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>