• 27
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabić iz Slovenije o klasteru 3 koji se tiče ekonomije: Zašto još nije otvoren?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovogodišnji forum organizuje se pod naslovom "Solidarnost za globalnu bezbednost"

  • 27
Ana Brnabić Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić učestvuje na Strateškom forumu na Bledu, u Sloveniji.

Na pitanje novinara "Zašto opada interesovanje građana za ulazak u Evropsku uniju", Brnabićeva je istakla kao jedan od razloga i to da se stalno menjaju kriterijumi. Kao primer uzela je klaster 3, koji se tiče ekonomije i konkurentnosti u našim pregovorima sa EU.

- Sve smo uradili da bi se otvorio klaster 3. Dva poslednja godišnja izveštaja o napretku, Evropska komisija daje preporuku svim državama članicama EU da daju saglasnost da se otvori klaster 3 i da se konstatuje da je klaster 3 otvoren i to se i dalje ne dešava. Kada smo ispunili sve što je bilo potrebno za otvaranje klastera 3, nije postojao rat na evropskom kontitentu. U međuvremenu počinje rat u Ukrajini i menjaju se zahtevi.

Sada je jedan od zahteva taj da se uskladi naša spoljna politika sa spoljnom politikom Evropske unije što nema nikakve veze sa klasterom 3, suprotno je okviru našeg pregovaračkog procesa jer treba da se uskladite sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU kada postanete njen član i retroaktivno je. Stalno se pomeraju ti ciljevi i to je nešto što svakako frustira i smatram da takođe svi naši građani vide šta se dešava u regionu - rekla je premijerka Brnabić.

- Mislim da to sve doprinosi evroskepticizmu, s druge strane smatram da je najbolje mesto Srbije da uđe u Evropsku uniju - dodala je premijerka.

Lideri regiona, među kojima, pored Ane Brnabić, premijer Crne Gore Dritan Abazović, Bugarske Nikola Denkov, Slovenije Robert Golob, Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, Hrvatske Andrej Planković, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto, kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti učestvovaće na liderskom panelu koji je najavljen za sutra.

Na dvodnevnom skupu je najavljeno i učešće predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, kao i specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, navedeno je na sajtu Bledskog foruma. Forum je vodeća konferencija u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Održava se svake godine krajem leta u alpskom okruženju Bledskog jezera u Sloveniji.

(Telegraf Biznis)

Video: Brnabić na otvaranju "Lidla" u Lapovu: Nemačka je najveći strani investitor u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    28. avgust 2023 | 16:53

    Nepošteno je što se uslovi za otvaranje klastera stalno menjaju i usložnjavaju

  • Danijel

    28. avgust 2023 | 16:52

    EU s vremena na vreme menja pregovaracki okvir kako joj to odgovara samo kako mi ne bi bili u mogucnosti nesto da ispunimo.

  • Ivan

    28. avgust 2023 | 16:52

    EU koristi otvaranje klastera da vrši pojačan pritisak na zemlje kandidate

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>