• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Australijski radnici najavljuju štrajk na gasnim stanicama: Kako će se to odraziti na svetske cene?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Strah od štrajka nedavno je podstakao veleprodajne cene gasa u Evropi

  • 0
cene gasa, gas, gas cene Foto: Shutterstock.com

Zaposleni u dve najveće fabrike tečnog prirodnog gasa (LNG) u Australiji, kojima upravlja američki energetski gigant Ševron, planiraju da stupe u štrajk od 7. septembra, u potezu koji bi mogao da poveća cene na svetskom nivou.

Ovo je ispraćeno pregovaranjima sa sindikatima o podizanju plata i uslovima rada. Ševron je rekao za Bi-Bi-Si da će "nastaviti da preduzima korake za održavanje bezbednih i pouzdanih operacija u slučaju poremećaja u njihovim postrojenjima".

Strah od štrajka nedavno je podstakao veleprodajne cene gasa u Evropi.

"Wheatstone" i "Gorgon" stanice proizvode više od 5 odsto svetskog LNG-a i oko 500 radnika trenutno je zaposleno na dve pomenute lokacije.

- I dok ne smatramo da je ova akcija neophodna da bi se ostvario dogovor, prepoznajemo da zaposleni imaju pravo da preduzmu industrijsku akciju - rekao je Ševron u svom jučerašnjem saopštenju.

- Možda ćemo videti prekide u radu na kratke periode tokom dana i zabrane na nekim specifičnim poslovima kao što je istovar helikoptera. Ove akcije stvaraju neefikasnost i mogle bi da dovedu do manjih prekida u proizvodnji - rekao je energetski analitičar Saul Kavonić.

Australija je jedna od najvećih izvoznika LNG-a i njeno zalihe su pomogle u hlađenju globalnih cena energije.

(Telegraf Biznis)

Video: Đurić: Zamenićemo vozila novim koja su 100 odsto bez emisije štetnih gasova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>