• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Momirović obišao dve kompanije u Nišu: "Želimo da grad učinimo još atraktivnijim"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"U poslednjih deset godina izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda porastao je sa 2,1 milijarde evra na 4,2 milijarde evra", navodi ministar

  • 3
tomislav momirović, ministar trgovine Foto: MUST

"Zadovoljstvo mi je da vidim da ekonomska inicijativa 'Otvoreni Balkan' daje konkretne rezultate i omogućava lakše poslovanje sa S. Makedonijom, jer se ne osećaju granične procedure, generiše se veći izvoz i to je ono što smo želeli da postignemo", izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas obišao kompanije Milk House i Unijapak u Nišu i održao sastanak sa predstavnicima Regionalne privredne komore Niš, kao i sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

- U poslednjih deset godina izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda porastao je sa 2,1 milijarde evra na 4,2 milijarde evra, što je ujedno i najbolji pokazatelj koliko je naša prehrambena industrija ojačala u proteklom periodu, i zato je jako je važno da investiramo u prehrambenu industriju - rekao je ministar Momirović.

On je istakao da u Nišu posluje oko 3.700 privrednih društava i oko 11.000 preduzetnika, te da ministarstvo mora da se fokusira kako da tim preduzećima omogući bolju perspektivu i pomogne da zaposle što više ljudi.

- Želimo da grad Niš učinimo još atraktivnijim pre svega za mlade ljude i da ovaj grad postane motor razvoja u intelektualnom, ekonomskom i svakom drugom smislu - zaključio je ministar Momirović i dodao da će Vlada Srbije nastaviti da pomaže domaćim proizvođačima kroz različite modele podsticaja, jer zadatak ministarstva jeste da još više unaprede poslovno okruženje, jačaju domaću privredu, podstiču izvoz i stvaraju povoljno okruženje za investicije jer je to siguran put ka ekonomskom prosperitetu Srbije.

Ministar Momirović je dodao da danas u Nišu imamo 91.000 zaposlenih i da je nezaposlenost značajno smanjena. Uprkos činjenici da još uvek imamo 18.000 nezaposlenih, treba napomenuti da je pre sedam godina nezaposlenost iznosila 26.000 tako da je promena u ovom segmentu na bolje evidentna, zaključuje Momirović.

Gradonačelnica Sotirovski potvrdila je ove brojke i navela da se uz podršku Vlade i predsednika Aleksandra Vučića radi na stvaranju dobrog ambijenta za investitore, a plan Grada je da komunalno opremi industrijsku zonu od 200 hektara za sve koji žele da pokrenu proizvodnju u Nišu .

(Telegraf Biznis)

Video: Potrošač je u centru ekonomskih kretanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GRADINJAR

    29. avgust 2023 | 19:01

    Bravo ministre , u Srbiji niko ne sme da prizna Kosovo kao državu a dozvolili ste uvoz soka na kome piše država proizvodnje Kosovo ! To je crveni karton !

  • Caki

    29. avgust 2023 | 17:14

    Našo je najgoru firmu u nišu da poseti unijapak...

  • Roki

    29. avgust 2023 | 18:34

    Los se losem raduje?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>