• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbima potrebni informatičari, a Hrvatima prodavci: Programeri tek na 13. mestu najtraženijih poslova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Statistika je napravljena na osnovu broja oglasa u julu u odnosu na prošlu godinu

  • 2
Zanimanje zanimanja konobar pečenje mesa ispod sača radnik na roštilju Foto. Pixabay, Wikipedia

Telegraf Biznis nedavno je objavio zvaničnu statistiku najtraženijih zanimanja u Srbiji, a među prva tri na listi našla su sledeća: informatičar, programer i inženjer iz oblasti građevine.

Sada je sličnu statistiku objavila i Hrvatska, ali na osnovu broja objavljenih oglasa u julu, u odnosu na isti mesec prošle godine. Ispostavilo se da za razliku od Srbije, njima najmanje trebaju - programeri.

Kako piše Poslovni.hr najveći pad najtraženijih zanimanja imali su programeri, sa 13. na 24. mesto, a najveći rast na lestvici - doktori, koji su sa 25. mesta godinu dana ranije skočili na 12. najtraženije zanimanje u julu ove godine.

Najtraženija zanimanja ista su kao i prošlog jula – prodavac, magacioner, vozač, konobar, kuvar i računovođa, a zajedno su ostvarili porast broja oglasa za 1,7 odsto na godišnjem nivou.

Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjem nivou u julu je zabeleženo u zanimanjima programer, učitelj, hotelijer/ugostitelj, dok je najveće povećanje zabeleženo kod doktora, knjigovođa, skladištara i vozača.

(Telegraf Biznis)

Video: Može li to u Srbiji da bude dobar biznis: Doktorka Jovana razbija mitove o veganskoj ishrani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    30. avgust 2023 | 10:02

    Programeri su trazeni. Profil: 20 godina, 10 godina iskustva u programiranju, najmanje 3 programska jezika, 3 strana jezika. I posle nema programera. Dajte sansu ljudima, i bice.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>