• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog kvara kontrole letenja, avio-kompanije izgubile 116 miliona evra

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tehnički problem je nastao zbog plana letenja koji nije bio sasvim standardan

  • 1
British Airways A320 Shutterstock

- Avio-kompanijama je načinjena šteta od 116 miliona evra, zbog nedavnog kvara kompjuterskih sistema za kontrolu vazdušnog saobraćaja Velike Britanije - rekao je danas šef Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA), Vili Volš.

U ponedeljak je zbog kvara otkazano 1.500 letova, a takođe je na hiljade putnika zbog toga ostalo "zaglavljeno" u inostranstvu, prenosi Rojters.

- Greška koja je nastala usled silnih kašnjenja i otkazivanja letova u Velikoj Britaniji - odstranjena je i ovaj problem se neće više ponoviti - kaže šef britanske Administracije za kontrolu vazdušnog saobraćaja (NATS), Martin Rolf.

- Voleo bih da ponudim svoje iskreno izvinjenje. Radili smo apsolutno najbrže što smo mogli da otklonimo kvar. U stvari, ovo je zapanjujuće, u smislu da je neverovatno retko - poručio je on.

Dodaje da je tehnički problem nastao zbog plana letenja koji nije bio sasvim standardan.

Avio-kompanija Rajaner je, u međuvremenu, kritikovala NATS zbog toga što prethodno nije napravila rezervnu kopiju sistema za kontrolu vazdušnog saobraćaja.

Vili Volš, generalni direktor Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA) rekao je da je malo verovatno da će avio-kompanije moći da povrate bilo koji deo troškova od Natsa, inače privatne kompanije koja upravlja vazdušnim prostorom Velike Britanije.

- Ovo je ono što stvarno frustrira i ljuti avio-kompanije. Ono što se desilo je bilo potpuno van kontrole avio-kompanija i opet iste one su subjekti koji će morati da plate putnicima kašnjenja i otkazivanja.

To je veoma nepravedno jer sistem kontrole letenja koji je bio u središtu ovog neuspeha ne plaća ni jedan peni - dodao je, a prenosi Daily mail.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>