• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako su lekovi za dijabetes promenili dansku ekonomiju? "Bez farmaceutskog giganta, skoro da nije bilo rasta"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danski ekonomisti sada raspravljaju o tome da li zemlja treba da objavi još jedan skup ekonomskih statistika koji uklanja Novo Nordisk

  • 2
foto Pixabay foto Pixabay

Nakon 100 godina relativno tihog postojanja kao proizvođač lekova za dijabetes, danska firma Novo Nordisk je odjednom postala toliko velika da preoblikuje dansku ekonomiju.

Razlog: Ozempik i Vegovi, dva leka kompanije Novo Nordisk koji su proglašeni revolucionarnim u oblasti gojaznosti.

Uspeh ove kompanije sada objašnjava skoro sav nedavni ekonomski rast Danske, a porast prodaje lekova u inostranstvu podstiče dansku centralnu banku da zadrži kamatne stope niže nego što bi inače, kažu ekonomisti.

U poslednjih nekoliko nedelja, tržišna vrednost Novo Nordiska je premašila veličinu danske privrede. To ju je učinilo drugim najvrednijim javnim preduzećem u Evropi, posle grupe za luksuznu robu LVMH.

A uticaj je postao još oštriji: "Bez farmaceutske industrije, skoro da nije bilo rasta" privrednog proizvoda u prvom kvartalu ove godine u odnosu na godinu ranije.

Senka kompanije je toliko ekspanzivna da danski ekonomisti sada raspravljaju o tome da li zemlja treba da objavi još jedan skup ekonomskih statistika koji uklanja Novo Nordisk. Drugim rečima, tu je Novo Nordisk, a tu je i ostatak ekonomije.

- Nikada nismo bili u ovakvoj situaciji gde je jedna jedina kompanija imalo tako veliku ulogu - rekao je Jens Naervig Pedersen, ekonomista danske banke.

Profit kompanije Novo Nordisk porastao je 45 odsto na 39 milijardi danskih kruna, oko 5,7 milijardi dolara, u prvoj polovini godine, vođen potražnjom za lekovima.

Oni su toliko uspešni da se kompanija bori da održi korak sa potražnjom i ograničava zalihe u Sjedinjenim Državama, dok pokušava da poveća proizvodnju piše New York Times.

(Telegraf Biznis)

Video: "Poludeli" za "Ivan-čajem": Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • drustvo

    30. avgust 2023 | 18:39

    znaci nema secera-izmisljotina giganata da se zaradi lova

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>