• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Estrada prva na tapetu: Poreska uprava objavila kalendar obaveza za septembar

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rok za najveći broj obaveza ističe 15. septembra

 • 4
Bogati, bogataši, novac, pare, porez

Foto: Shutterstock/aleksmechanic

Prema kalendaru poreskih obaveza firmi za septembar, koje je objavila Poreska uprava Srbije, rok za izmirivanje prve obaveze u ovom mesecu je 5. septembar, kada bi trebalo dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u avgustu, kao i izveštaje o zapošljavanja osoba sa invaliditetom za avgust i uplati sredstava.

Nakon toga sledi 11. septembar, rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za avgust i za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost (PDV) i plaćanje ovog poreza.

Rok za najveći broj obaveza ističe 15. septembra, do kada je neophodno platiti akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za avgust, zatim doprinose za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za avgust.

Do istog datuma potrebno je podneti i poreske prijave i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, poreske prijave za PDV za avgust i platiti ovaj porez, zatim podneti obrazac PID PDV 1 za avgust, ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvu.

Istog dana ističe i rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za avgust, za plaćanje akcize za drugu polovinu prethodnog meseca i podnošenje poreske prijave za obračun avgustovske akcize kao i za podnošenje prijave o obračunu akcize na struju za agustovsku potrošnju i za plaćanje te akcize.

Dalje, 29. septembar je rok za plaćanje obračunate akcize za prvu polovinu meseca.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mile

  31. avgust 2023 | 10:02

  Ja u to da estrada placa porez ne verujem ! Po imovinskoj karti koju imaju bi svi trebalo da budu na vrhu liste poreskih obveznika . Da li su ? Sto kaze pesma “ima neka tajna veza “

  6
  0

  Podelite komentar

 • Heja

  31. avgust 2023 | 09:59

  E jos i to da vidimo i stvarno cu da se zamislim da li smo se svi kolektivno" ogresili" . To je trebalo odavno i oni sebi da uplaciju penziono jer ovo bahacenje je preslo sve mere ... bez skole , bez iskustva , bez gruda i godina uspevanja bahate se novcem i neoporezovani . Raduje me inicijativa . Velika pobeda za rudare , medicinsko osoblje , javni sektor , posten svet i decu - da nauce da budu kvalitet a ne brend.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Đuro

  31. avgust 2023 | 11:03

  Ahahahaaa, kakva sprdačina sa narodom.

  3
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>