• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova oluja u bankarskom sektoru: UBS otpušta 3.000 ljudi, i to samo u Švajcarskoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

I tu nije kraj, barem prema rečima izvršnog direktora Serđa Ermotija

  • 0
Kanada Toronto UBS Bank banka Foto: Shutterstock

UBS, švajcarski bankarski gigant koji je ove godine preuzeo posrnulog rivala Kredi Svis, očekuje da će otpustiti oko 3.000 ljudi u svojoj matičnoj zemlji.

To je strategija koja bi trebalo da doprinese smanjenju troškova, u vrednosti od 10 milijardi dolara.

Gašenje radnih mesta u sklopu spajanja UBS i Kredi Svisa predstavlja oko 8% zaposlenih u kombinovanim švajcarskim operacijama globalnog bankarskog giganta i moglo bi da izazove nove kontroverze u zemlji, gde se dogovor već pokazao nepopularnim u javnosti i kod nekih političara.

"Udruženje zaposlenih u švajcarskim bankama zahteva da se 37.000 radnika u dve institucije u Švajcarskoj tretira pravedno i ravnopravno u procesu integracije", navodi se u saopštenju Švajcarskog bankarskog sindikata, objavljenom danas.

U razgovoru sa analitičarima, izvršni direktor UBS-a Serđo Ermoti rekao je: "Svaki izgubljeni posao je bolan za nas. Nažalost, u ovoj situaciji rezovi su bili neizbežni", prenosi CNN.

Ermoti je rekao i da će se ukidanje radnih mesta proširiti „na nekoliko narednih godina“ i da će banka pogođenim zaposlenima pružiti finansijsku podršku, usluge prelaska na druga radna mesta i mogućnosti prekvalifikacije.

UBS, koji ima ukupnu globalnu radnu snagu od skoro 122.000 lica, nije pružio dodatne informacije o broju mogućih otpuštanja van Švajcarske u svom izveštaju o zaradi - prvom izveštaju od kada je preuzeo Kredi Svis.

Inače, oko 8.000 zaposlenih u Kredi Svisu već je dobrovoljno otišlo iz banke u prvoj polovini godine, pri čemu se oko polovine tog odliva dešavalo u Sjedinjenim Državama i Azijsko-pacifičkom regionu, a 10% u Švajcarskoj.

Ermoti je rekao da banka očekuje da će još veći broj zaposlenih dati otkaz ili otići u penziju, ali da će svejedno morati i da se ukidaju radna mesta van Švajcarske, kako bi se postigli ciljevi uštede.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>