• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kupila sliku na buvljaku za sitniš, a sada joj se smeši suma od 230.000 evra: Vrednost otkrila preko Fejsbuka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godinama je stajala u ormaru

  • 2
Slika antikvitet bogatstvo 4 250 hiljada dolara Wyeth Ramona Foto-ilustracija: Shutterstock, Bonhams Skinner

Kada je ljubiteljka antikviteta 2017. godine kupila sliku na buvljoj pijaci za svega 4 dolara, našalila se da je možda reč o pravom umetničkom delu, slikarske porodice Vajet.

Žena je odnela komad kući, ali brzom internet pretragom nije mogla da pronađe nikakve informacije o radu. Nakon što je nekoliko godina krasila njenu spavaću sobu, skinula ju je i zaboravila na nju u nekom od ormara u domu.

Ponovo je otkrila sliku prošlog maja dok je čistila, a ovog puta je objavila slike rada na Fejsbuk stranici pod nazivom "Stvari pronađene u zidovima", koja je posvećena "pričama o stvarima koje ste pronašli u zidovima, iskopali u svom dvorištu, ili u onoj napuštenoj kući prekoputa vaše bake", prema opisu grupe.

Komentari na njenu objavu, naveli su je da kontaktira Loren Luis, bivšu kustosicu koja je radila sa slikama tri generacije Vajetovih. Nakon što je lično videla komad, Luis je bila "99% sigurna da je autentična", prenosi CNN.

- Iako ima određene manje ogrebotine i potrebno joj je površinsko čišćenje, bila je u neverovatnom stanju s obzriom da niko od nas nije imao ideju kakav je put prošla u poslednjih 80 godina - rekla je kustoskinja.

Vajet je često stvarao omote za izdavače periodičnih publikacija i romana. Slika koja će se ovog meseca naći na aukciji, jedna je od četiri koje je završio za izdanje knjige Helen Hant Džekson "Ramona" iz 1939. godine, prvobitno objavljene 1884.

U njoj je Vajet naslikao mladog naslovnog lika, okrenutog prema ostareloj hraniteljici, dok se religiozna figura nazire među ženama.

Aukcijski rekord za bilo kog člana porodice Vajet postavljen je prošle godine, tokom prodaje kolekcije suosnivača Majkrosofta Pola Alengejda, među kojima se našla i slika Endrua Vajeta iz 1980. godine "Dnevno sanjarenje". Prodata je za preko 23,2 miliona dolara, za sedam puta više od prvobitnih procena.

Procenjuje se da će ova slika biti prodata za 250.000 dolara.

(Telegraf Biznis)

Video: Miriše na biznis: Raznobojno "more" koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    2. septembar 2023 | 17:45

    I ja sam jednu bacila u djubre Ispostavilo se da je vredela $3000.00 😱

  • Перагеније

    2. septembar 2023 | 20:34

    "Vajet je često stvarao omote za izdavače periodičnih publikacija i romana. " - ХАХАХА, америчка ликовна уметност...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>