• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počela izgradnja novog mosta u Adranima, na Ibarskoj magistrali: Rok je 3 meseca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Most će biti dug 20 metara i biće metar i po viši nego prethodni, što znači da će ostati oko 30 kvadrata više za prolaz vode

  • 1
Vesic, novi most u Adranima Foto: Predrag Mitić

U kraljevačkom selu Adrani počela je izgradnja novog mosta preko Musine reke, na Ibarskoj magistrali, na mestu starog koji je u junu uništen u poplavama, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će gradnja biti završena u roku od tri meseca.

On je danas obišao radove na izgradnji mosta, i podsetio da se sredinom juna, usled obilnih padavina, dogodila teška havaraija kada je most u Adranima potpuno uništen, zbog čega je i saobraćaj na Ibarskoj magistrali bio u prekidu.

- Tada smo doneli odluku da srušimo stari i sagradimo novi most, a u roku od samo nekoliko dana, posle poplava, već je bila urađena devijacija koja i danas omogućava odvijanje saobraćaja. Pre nekoliko dana je izdata dozvola i preduzeće ’Novi Pazar put’ je započelo sa izgradnjom novog mosta - rekao je Vesić.

Most će, kaže, biti dug 20 metara, i biće metar i po viši nego prethodni, što znači da će ostati oko 30 kvadrata više za prolaz vode. "Most će biti iznad same obaloutvrde, koja je urađena po svim standardima, biće zavšren za najduže tri meseca, i tada će se potpuno normalizovati saobraćaj na Ibarskoj magistrali", istakao je ministar.

Ukazao je i da slučaj srušenog mosta u Adranima ostaje za nauk - kako ubuduće, prilikom obnove takvih objekata treba voditi računa da se radi po prinicpu stogodišnjih voda.

- Kada je ovaj most, pre nekoliko godina obnavljan, očigledno se nije vodilo računa da se radi obaloutvrda, niti o visini stogodišnjih voda. Zato sada insistiramo da se obnove rade po svim pravilima, jer je uvek bolje i da se malo sačeka, da nešto košta i više, ali da se posao uradi tako da objekti dugo traju - naveo je Vesić.

On je najavio da će Ministarstvo na čijem je čelu predložiti da se u Srbiji napravi katastar svih infrastrukturnih, saobraćajnih obekata, kako bi se znalo ko je za šta nadležan i zadužen za održavanje.

- Da popišemo sve, puteve, mostove, nadvožnjake i da se kroz Zakon o održavanju infrastrukture, koji ćemo predložiti, tačno zna ko je nadležan za svaki infrastrukturni objekat, da onaj ko ga održava izdvaja za to deo novca, bilo to lokalne samouprave i preduzeća ili republika i republička preduzeća. Važno je da se na taj način čuva i održava ono što je izgrađeno.

Posebno, kaže, zbog činjenice da Srbija u ovom trenutku ima skoro 1.000 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, radi najviše kilometara u Evropi, važno je da se svi infrastrukturni objekti održavaju.

Vesić je zahvalio "Putevima Srbije" na brzoj reakciji u junu, Kraljevu na brzom izdavanju dozvole i preduzeću "Novi Pazar put", koje će graditi most tri meseca.

Gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić, rekao je: "Odmah nakon toga havarije, napravljen je projekat i sada je započela gradnja novog mosta, koji će dugo trajati. Verujem da će građani biti zadovoljni, a znajući kako radi ’Novi Pazar put’, siguran sam da će novi most biti izgrađen i za manje od tri meseca".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola KV

    3. septembar 2023 | 13:06

    Rok za zavrsetak radova za most duzine 20 m je 3 meseca?!? A siguran sam da ce radovi da se izvode do maja jer je sanacuja obicnog nadvoznjaka u Kraljevu trajala vise od godinu dana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>