• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li se još uvek koriste telefonske govornice? Slika iz Grčke budi nostalgiju i među Srbima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Javne telefonske govornice, na pripejd karticu, otišle su davno u zaborav, a mnogi i dalje žale za njima uprkos trendu mobilnih telefona

  • 1
Telefonske govornice na karticu otišle u zaborav Foto: T. Stevanović

Sećate se čuvenih crvenih Halo govornica, koje smo "otpisali" godinama unazad?

Krajem 2019. pisali smo da ih je nekada bilo čak 10.000, zatim je taj broj pao na 2.500, a onda... Ostalo je istorija. Tako smo jednog jutra, pre skoro pune četiri godine, na Novom Beogradu naišli na gomilu nabacanih Halo govornica, a sada slične prizore beleži Leskovac.

Svojevremeno, vrlo atraktivne javne telefonske govornice, na pripejd karticu, otišle su u zaborav. Prema našem saznanju, jedina do skoro aktivna govornica u Leskovcu bila je prekoputa Narodnog muzeja.

Ipak, nije u dobrom stanju, vidi se da je propala i oštećena. Leskovčani su ih, baš kao i Beograđani svoje, otpisali i krenuli dalje, a sada se pitamo da li je isti slučaj i sa Grcima?

Naime, ove govornice se tamo, možda, još uvek povremeno koriste. Naš dopisnik iz Leskovca je, "zalutao" negde na obali prelepog Egejskog mora, pokušavao da priđe jednoj takvoj govornici, zarasloj u gomili divljih ruža.

Podsećamo da su slične govornice "otpisane" i u Južnoj Koreji, barem kada je reč o telefoniranju, a za vreme pandemije - tokom 2020. godine - pretvorene su u stanice za testiranje na virus korona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Macka

    3. septembar 2023 | 16:31

    Steta. Zalim zaista,sto su ukinute telefonske govornuce. Steta velika

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>