• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nafta opet poskupela: Cena je danas viša nego početkom godine, a tu još nije kraj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spekuliše se da će vodeći svetski izvoznik Saudijska Arabija i u oktobru smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno

  • 1
Nafta Rusija Foto: Michael Austen / Alamy / Alamy / Profimedia

Na londonskom je tržištu cena nafte prošle nedelje snažno skočila, primaknuvši se najvišem niovu u ovoj godini, što je posledica spekulacija da će najveći svetski proizvođači zadržati smanjenju proizvodnju "crnog zlata".

Na londonskom je tržištu cena barela prošloe nedelje skočila 4,7 odsto, na 88,49 dolara, najviši nivo od kraja januara. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupeo 6,5 odsto, na 85,02 dolara, najviši nivo od novembra prošle godine. Time su cene nadoknadile sve gubitke od prethodne dve nedelje, što je posledica zabrinutosti trgovaca u vezi ponude.

Naime, spekuliše se da će vodeći svetski izvoznik Saudijska Arabija i u oktobru smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno, povrh već dogovorenog smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika.

- Očekujemo da će produžiti odluku o smanjenju i da će se OPEK-ova nafta vratiti na tržište kada se cene stabilizuju iznad 90 dolara po barelu -  navode analitičari Nacionale banke Austraije u osvrtu na situaciju na tržištu.

Rusija, druga najveća svetska izvoznica nafte, već se dogovorila sa saveznicima iz OPEK-a da će sledeći mesec smanjiti izvoz nafte, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksander Novak.

Potražnja bi pak trebalo da ojača, sudeći po padu komercijalnih zaliha u SAD-u u pet od šest proteklih nedelja.

Uz to, trgovci se nadaju oporavku kineske privrede. I OPEK i Međunarodna agencija za energiju (IEA) procenjuju da će Kina, najveći svetski uvoznik nafte, dati zamah potražnji do kraja godine.

Tako bi ponuda na svetskim tržištima u ostatku godine mogla biti tesna, delom zbog relativno zdrave globalne potražnje, a delom zbog Saudijske Arabije koja je odredila prilično visok cenovni prag, kaže Tamas Varga iz PVM-a.

Ipak, ostaje da se vidi koliko će se još ove godine usporiti rast najvećih svetskih privreda i hoće li centralne banke zapadnih zemalja zbog visoke inflacije još koji put povećati kamatne stope.

Nakon snažnog skoka prošle nedelje, cene nafte su trenutno veće nego što su bile na početku godine. Na londonskom je tržištu, u odnosu na početak godine, cena barela u plusu oko 3, a na američkom gotovo 6 posto.

(Telegraf Biznis)

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    4. septembar 2023 | 12:59

    Nafta poskupela nasi povecali akcize pa ko prezivi neka ugasi svetlo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>