• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle 40 godina, ruši se Zid sramote u Peruu: Decenijama je razdvajao siromašne i ultrabogate

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke luksuzne vile su čak opremljene bazenima, dok žitelji siromašne zajednice grade skromne kuće uz brdo

  • 0
Zid sramote, Peru Zid sramote u Peruu / Foto: Klebher Vasquez / AFP / Profimedia

Južnoamerička država Peru ima tzv. Zid sramote, dugačak 4,5 kilometra, a njegova "uloga" je da razdvaja luksuzna imanja u Limi od susednih zajednica koje žive u siromaštvu.

Međutim, sada već možemo reći da je ova država taj zid "imala", budući da je došlo vreme za njegovo rušenje, nakon otprilike četiri decenije, piše Rojters. Ipak, podele su i dalje jake.

Zid, koji ima delove visoke do tri metra - osigurane bodljikavom žicom, razdvaja ljude koji žive u nesigurnim stambenim zgradama na zemljanim putevima, i bez osnovnih uslova života, od stanovnika koji su u asfaltiranim naseljima i sa dobrostojećim kućama.

Neke luksuzne vile su čak opremljene bazenima.

Peruanski Zid sramote je vremenom postao simbol duboke nejednakosti u naciji podno Anda, a počeo je da se ruši zahvaljujući odluci ustavnog suda Perua, nakon četvorogodišnje pravne bitke.

- Taj zid utiče na slobodan tranzit, ali i vređa dostojanstvo suseda. To je podela koja razdvaja dve društvene grupe, a koja ne bi trebalo da postoji - rekao je sudija Gustavo Gutijeres, koji nadgleda rušenje.

Stanovnici bogatog okruga La Molina počeli su da grade zid 1980-ih, navodeći kao razlog za gradnju zabrinutost za bezbednost tokom godina nasilja maoističkih pobunjeničkih grupa, koja je nameravala da zbaci vladu.

Njihova kampanja je dovela do 20 godina brutalnog sukoba sa oružanim snagama Perua, ostavljajući za sobom oko 69.000 mrtvih ili nestalih lica, prema zvaničnim podacima.

Zid sramote, Peru Foto: Klebher Vasquez / AFP / Profimedia

Grupa je u velikoj meri uništena 1990-ih, ali je zid koji deli La Molinu i siromašniju Vilu Maria del Triunfo - ostao, i narastao je. Francisko Dumler, opštinski menadžer La Moline, rekao je da će se stanovnici pridržavati presude, ali rušenje može potrajati zbog nepredviđenih troškova.

- Takođe, mora biti jasno da ne postoji mogućnost izgradnje staza ili bilo kakvog pristupa vozilima koji bi omogućili prelazak direktno u La Molinu iz Vila Maria del Triunfa - rekao je.

Zid sramote, Peru Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Drugi stanovnici su istakli zabrinutost da će se ljudi izvana useliti na tu zemlju. La Molina se može pohvaliti bujnim parkovima i velikim rezidencijama, u vrednosti do nekoliko miliona dolara.

Sa druge strane zida, skromne kuće se sve više grade uz brdo, gde stanovnici koriste štapove ili trče da bi se kretali po strmim padinama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>