• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turska inflacija izmiče kontroli: U avgustu porasla najbržim tempom do sada - na 58,9 odsto

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećanje na mesečnom nivou iznosilo je 9,1 odsto, uglavnom zbog rasta troškova energije i hrane

  • 5
turska, hrana Foto: Shutterstock

Inflacija u Turskoj je u avgustu porasla na 58,9% na godišnjem nivou, što je najbrži tempo ove godine, sa oko 48% u julu, prema podacima koje je danas objavio Turski statistički institut.

Povećanje na mesečnom nivou iznosilo je 9,1 odsto, uglavnom zbog rasta troškova energije i hrane. Troškovi transporta su skočili za 16,6% na mesečnom nivou, dok su cene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 8,5% u odnosu na jul i 72,9% u odnosu na prošlu godinu.

Osnovni indeks, koji isključuje promenljive cene hrane i energije i koji se smatra glavnim faktorom za buduća kretanja inflacije, zabeležio je godišnji porast od 64,9 procenata.

Analitičari pripisuju skok inflacije naglim padom kursa lire i nedavnim povećanjem poreza. Turska valuta je do sada u 2023. izgubila oko 30 odsto vrednosti.

Posle višegodišnjeg smanjenja kamatnih stopa, koje je pomoglo da se pokrene valutna kriza krajem 2021. godine i dovela inflaciju do 24-godišnjeg maksimuma od 85,51% prošlog oktobra, Turska centralna banka se vratila tradicionalnijoj ekonomskoj politici ranije ove godine.

Do sada je ključnu stopu povećala tri puta - na sadašnjih 25 odsto, iako stručnjaci kažu da je potrebno dodatno pooštravanje, uprkos blagom porastu kursa lire od poslednjeg povećanja u avgustu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbistan

    4. septembar 2023 | 17:58

    Sve ovo što vidite sad u Turskoj sledi Srbiji koja je potpuno iskopirala tzv. turski ekonomski bum, koji ima ovakav iskod. I Turci su godinama forsirali građevinu (putevi, bolnice, aerodromi, stadioni, stanogradnja) uz stalne kredite iz Katara i Emirata, držali fiksni lažni kurs lire. Dinar je na komičnom kursu u odnosu na evro i kada devalvira biče veselo. Do tada ovi mogu da lažu sa navođenjem plata i BDP u evrima, ali korpa i novčanik ne lažu s obzirom da je realna kupovna moć bedna.

  • Goxy

    4. septembar 2023 | 16:31

    Sav sam se potresao zbog njih, evo necu moci da spavam

  • Nebojša

    4. septembar 2023 | 15:40

    Kada mu monetarnu politiku vode idioti, sasvim normalna posledica

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>