• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

San Francisko nikad prazniji: Ekonomija im u padu, a sada odlazi i čuvena robna kuća posle 35 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nekada užurbani maloprodajni centar u srcu grada, pretrpeo je značajan udarac u poslednjih nekoliko godina

  • 5
Nordstrom Foto: Shutterstock

Nordstrom je 27. avgusta zatvorio vrata svoje petospratne robne kuće u San Francisku, okončavši tako svoj 35-godišnji rad u američkom gradu, jer je prodaja u padu.

Prodavac je najavio zatvaranje još u maju, rekavši da se "dinamika tržišta u centru San Franciska dramatično promenila u poslednjih nekoliko godina", što je uticalo na promet u prodavnicama Nordstrom, kao i na sposobnost da posluju uspešno.

Ipak, kupci su rekli za KGO-TV, podružnicu CNN-a, da je to bio "tužan dan".

Nekada živopisna i krcata, ova prodavnica je u nedelju delovala sablasno: imala je prazne izloge i napuštene, zatvorene lokale, a kupci su se poslednji put provozali spiralnim pokretnim stepenicama.

Obližnji Nordstrom Rack zatvoren je prošlog meseca.

Nakon što je čuvena robna kuća objavila da se zatvara, operator tržnog centra Vestfild rekao je da će "odustati od kontrole nad svojom zgradom u San Francisku", kao razlog navodeći "izazovne uslove rada u centru grada, koji su doveli do pada prodaje, manjka popunjenosti i slabe posete".

Nekada užurbani maloprodajni centar u srcu grada, pretrpeo je značajan udarac u poslednjih nekoliko godina. Ukupna prodaja je pala sa 455 miliona dolara u 2019. na 298 miliona dolara u 2022, a promet kupaca koji ulaze u centar (tzv. foot traffic) - pao je sa 9,7 miliona poseta u 2019. na 5,6 miliona lane.

Odlazak Vestfilda označava još jedan značajan pad za ceo San Francisko, čiji je ekonomija teško pogođena pandemijom, jer su mnoge kompanije iz Silicijumske doline dozvolile fleksibilne politike rada od kuće, što je rezultiralo time brojni radnici napuste grad.

Tri godine kasnije, korporativna Amerika tek treba da se vrati na stari nivo: slobodna radna mesta u San Francisku dostigla su 30-godišnji maksimum.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. septembar 2023 | 16:23

    Kirija 3000 dolara za stan od 30 kvadrata a onda se cude zasto propadaju. Da Bog da se cjela Amerika raspala

  • H

    6. septembar 2023 | 15:43

    Pa u San francisku vlada bezvlasce. Tamo zivi ko mora.

  • Zoran

    6. septembar 2023 | 17:29

    San Francisko je postao "Gotham City " kao iz Betmena. Droga, blud, kriminal, bezvlašće. Korumpirana demokratska vlast dovela do ovoga. Zato biznisi i ljudi napuštaju nekadašnji biser Amerike.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>