• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle 50 godina života u Švajcarskoj vratio se na Jadran: Nedostajali su mu sunce, cvrčci i kamen

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trifun je zadržao dalmatinski mentalitet

  • 0
Šolta, Hrvatska more Foto: Shutterstock

Pre 50 godina, Trifun Poljak napustio je svoj rodni kraj na dalmatinskoj obali u potrazi za boljim životom na zapadu. Iako je sanjao o odlasku u Ameriku, završio je u Švajcarskoj, gde posle samo dve nedelje doživeo tešku nesreću na radu.

Uprkos tim izazovima, nije se pokolebao. Brzo je naučio nemački i italijanski jezik, prilagodio se tamošnjem načinu života i ostao verni Švajcarac punih 50 godina, piše Mirovina.hr.

Govoreći o svom iskustvu, Trifun je istakao važnost pristupa radu, respekta prema svima i skromnosti u Švajcarskoj. Ipak, nikada nije zaboravio svoj rodni kraj, a posebno mu je nedostajalo sunce, cvrčci i kamen. Zato je, kada je ušao u penziju pre 10 godina, odlučio da se vrati u Diklo pored Zadra.

Uprskos tome što je proveo veći deo svog života van Hrvatske, Trifun je zadržao dalmatinski mentalitet. Sada uživa u svojim penzionerskim danima iznajmljujući apartmane u svojoj ogromnoj kući turistima. Njegova primarna želja bila je da osigura svoju porodicu, što je sudbina mnogih koji su napustili svoj dom.

Sada, kada su finansijski stabilni, njegova deca žive u drugim zemljama, ali Trifun Poljak nada se da će se jednog dana vratiti kad uđu u penziju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>