• 7

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemcima se više ne isplati da rade: "Uz malo rada na crno i državnu pomoć zaradim više nego na poslu"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar finansija Kristijan Lindner je prošle nedelje rekao da povlastice ne bi smele da deluju obeshrabrujuće na one koji žele da rade

  • 7
nemačka ekonomija Foto: Shutterstock

Većina Nemaca smatra da im se više ne isplati da rade s obzirom na sve veću državnu pomoć, pokazuje istraživanje javnog mnenja.

Prema anketi koju je za dnevnik Bild proveo institut INSA, 52 odsto ispitanih ne smatra da se rad isplati, 40 odsto misli suprotno, a osam odsto je odbilo da odgovori na pitanje.

U ponedeljak je pažnju javnosti privukla vest o tome da je magacioner iz Bad Oejnhausena na zapadu Nemačke dao otkaz nakon što je saznao za najnovije povećanje naknade za nezaposlene, piše Poslovni dnevnik. 

Ta se pomoć po najnovijoj odluci vlade od 1. januara 2024. godine povećava za 61 euro, pa će za samca iznositi 563 evra mesečno. Tome bi trebalo dodati da država za primaoce pomoći preuzima sve troškove stanovanja i zdravstvenog osiguranja.

Magacioner koji je dao otkaz tvrdi da uz malo "rada na crno" i državnu pomoć mesečno može zaraditi više nego na poslu.

Dnevnik Bild je izračunao da zaposleni koji radi za minimalnu satnicu, koja trenutno iznosi 13,90 evra, zaradi oko 2.000 evra bruto i da mu nakon odbitaka za porez, penziono i zdravstveno osiguranje i nakon što plati stanarinu sa režijama ostane oko 600 evra, neznatno više od naknade za nezaposlene.

Najviše onih koji smatraju da se odlazak na posao više ne isplati su birači desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD). Da se rad isplati smatraju birači stranaka vladajuće koalicije, Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Ministar finansija Kristijan Lindner je prošle nedelje rekao da povlastice ne bi smele da deluju obeshrabrujuće na one koji žele da rade.

(Telegraf Biznis)

Video: Ambasadorka Konrad: "Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemacka

    6. septembar 2023 | 11:11

    Minimalna satnica je 12,00 evra u Nemackoj.

  • Rasa

    6. septembar 2023 | 11:34

    Ćekaj kako u toj ne razvijenoj Nemackoj na bruto platu idu toliki porezi,a kod nas idu duplo manji po ovome ispada da nasi privatnici deru i unistavaju državu a radnike pretvaraju u robove . Srbija je prema ovom pokazatelju po razvijenosti ispred Nemacke,e pa nece biti.

  • Sibin

    6. septembar 2023 | 10:33

    Isto kao kod nas, hahahah!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>