• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vraća se poverenje u Evergrande? Nakon sunovrata, gigantu skočile akcije značajno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakvo je sada stanje na kineskom tržištu nekretnina?

  • 0
Kina, eksplozija Foto: Tanjug/AP

Akcije kineskog investitora za nekretnine, Evergrande, 6. septembra su porasle čak 82 odsto, što je prednjačilo na indeksu Hang Seng.

Ovo je veliki preokret za posrnulu kompaniju, koja se mesecima unazad bori sa dugovima, budući da su joj krajem avgusta deonice dodatno potonule 80 procenata.

Od momenta dobitka danas na berzi, akcije Evergrandea su blago oslabile, ali su i dalje bile više za nekih 70%. Iznenađujuće je i to da je sektor nekretnina u sredu doživeo najveći rast na HSI-u, premda je ukupan indeks i dalje bio na negativnoj teritoriji, zbog uticaja zdravstvenih i industrijskih akcija.

Druge akcije, kao što su Country Garden Holdings i Logan Group, takođe su porasle, dobivši čak 26% ​​i 28% respektivno.

Dobit je usledila nakon što je Country Garden, navodno, uspeo da isplati 22,5 miliona dolara u vidu kupona-obveznica u utorak, čime je izbegao neizvršenje obaveza. Prošle godine, Country Garden je bio najveća kineska kompanija u oblasti nekretnina.

Isplate obveznica su prvobitno dospele u avgustu, ali je Country Garden dostavio isplate satima pre nego što je istekao grejs period od 30 dana.

Podsećamo i da je kineski sektor nekretnina "čamio" otkako je Evergrande posrnuo 2021.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>